torstai 31. elokuuta 2017

Elokuun menokatsaus

Elokuu alkaa olla takanapäin. Kuluja nyt enää tuskin muutaman tunnin aikana tulee. Eipä siinä. Tässä konkurssissa se tuskin enää tuntuisi. Alkaapa rohkaisevasti tämäkin postaus :) Tilanne nyt kuitenkin on, että oikein hävettää kirjoittaa tämmöistä postausta tänne kun viime postauksessa kerroin asunnon rakentamisen haaveista ja heti perään jaan menokatsauksen mikä on aika surullinen. Huolta kannettiin kommenteissa meidän asunnon rakentamisen aikeista eikä suotta. Luvut mitä ollaan esitelty on ollut aika tylyjä ja kun rikasta sukua ei ole rientämässä hätiin jos rysähtää niin huoli on ollut aiheellinen pelkän blogin perusteella. Jos jotain positiivista voi sanoa niin tilanteeseen ollaan herätty. Jokainen kuukausi näyttää paremmin missä mennään ja jos todella aiomme vuoden päästä viettää aikaa rakennustelineillä niin suunnan on alettava muuttua. Jos emme onnistu saamaan kuluja kuriin ja säästöprosenttia isommaksi niin pakkohan se on nöyrtyä suunnitelmien edessä ja todettava "ei tästä mitään tuu" ja ottaa aikalisä. Tyhmä ei ole se joka virheen tekee vaan se joka ei ota siitä opiksi. Itselleni tämä aikalisä ei olisi mikään katastrofi, mutta kyllähän se hävettäisi kertoa niille ketkä jo tietää aikeista ettei onnistu vielä. Rouvalle kait se olisi suurempi katastrofi. Kasvun paikka meille molemmille ja ehkä me saamme onnistumaan kurssin käännöksen?? Itsellä on siihen ainakin motivaatiota ja eiköhän rouvakin ole motivoitunut kun haave on vaarassa joutua aikalisälle.Aikaisemmissa menoympyröissä on tullut osalla lukijoista sekaannuksia värikoodien kanssa. Menot ovat suurusjärjestyksessä niin on helppo lukea mihin mitäkin meni. Äkkiseltään luvut on saman suuntaisia kun aiemmissa menokatsauksissa, mutta missä vika. No tietenkin siinä, että menoja on euromääräisesti enemmän kun tuloja. Ei tämän pitänyt enää tähän mennä. Ei kait auta kun yrittää selitellä itselleen ja teille lukijoille edes jotenkin tämä tilanne. 

Kootut selitykset: 

Rouvan saamat kotihoidontuet, lapsilisät yms on tippuneet eskarilaisen aloittaessa koulutien. Hänestä ei enää kotihoidontukea. Oma palkkani oli aivan järkytys. Huonoin palkkani tässä työssä. Kuukausi töitä kaksivuorotöissä sisältäen mm sunnuntaita, lauantaita, iltaa ja kaikesta tästä uhrauksesta oman vapaa-ajan luovuttamisesta korvaus alle 1600€ nettona :/ Ei naurattanut. Viimeisessä työpaikassani karrikoiden ainut päivä milloin nauratti oli palkkapäivä ja nykyisessä työssä se on ainut päivä kun itkettää. Isoa miestä. Teen siis aivan samaa työtä kun lähihoitajat samalla tuntimäärällä kuukaudessa ja kiitos on tuo. Eihän se lähihoitajallakaan paljoa ole ja he ovat sentään kouluja käyneitä ammattilaisia. Minä olen vaan valehoitaja. Tämän lisäksi käyn vielä koulun penkillä yrittäen imeä oppia niin paljon kuin vain mahdollista kun lukeminen kotona ei ole kovin mieltä ylentävää. No se koulusta. Sieltä muuten voisi saada kulukorvauksia ja matkakorvauksia mutta on vasta niin vähän takana niin en ole jaksanut hakea. Täytyy ottaa asiaksi syyskuun alusta. Ja palkkaa ajattelin myös pyytää lisää.

Kiinteistöverot maksettiin nyt. Trafin lasku osui tähän. Syksyn säbämaksut. Vaimo kävi hieronnassa. Reppuja, kerhotossuja, esikoiselle pyörä. Koulun alku vaatii hankintoja. Tankkiinkin meni juuri eilen täysi latinki, olisi sen voinut säästää huomiselle ;). Säästin vakuutuksissa ja halusin laskut yhtenä könttänä enkä neljässä erässä, no läväytti sitten heti sen autojen osuuden vuoden vakuutuksista. Joululahjakausi avattu. Puhelinlaskukin oli jäänyt viime kuulta niin maksettiin sitten kaksi tässä kuussa. Vähän ravintolaa isolla perheellä, ei halpaa. Lisäksi d-vitamiinit ym omega3 öljyt sattui tulemaan tähän kuuhun ja niistä riittää pitkälle syksyä. Kyllähän tuossa muutama selitys löytyi.

Tyydyttääkö tämä? Ei todellakaan. Moni asia olisi voinut jäädä pois ja olisiko siltikään ollut hyvä kuukausi. Kyllä niitä menoja vieläkin on karsittavana. Moni sanoo ettei kannata liikaa karsia säästämisen kustannuksella elintasoa. Meidän on pakko, että saamme ylipäätään säästettyä. 

Kuukauden säästöprosentti    -2,7

Negatiivinen säästöprosentti vaikka otin huomioon asuntolainan lyhentämisenkin :/ Ei hyvä. Kokonaisuudessaan tämä kuukausi voidaan pyyhkiä pois kalenterista ja jatkaa syyskuusta. Talouden näkökannasta katsottuna. Sijoitussalkkunikin on ottanut kipiää tässä kuussa. Sijoitettua ei tullut kun ETF-World kuukausisäästöön 50€ ja Nordnetin superrahasto Norjaa 20€. Ja kun nuokin on sijoitettu omista säästöistään niin aika unohtaa tämmöiset kuukaudet.


Onko optimisimini kuollut jo? Ei suinkaan. Näen tilanteen edelleen positiivisena. Suurimmalle osalle kuukauden menoista löytyy selitys ja jatkon kannalta voimme keskittyä paremmin kuukauden kuluttamisen hillitsemiseen. Nämä kuukaudet menevät opin piikkiin ja suunta on vain ylöspäin. Ei siis kuluissa toivottavasti. Nämä kuukausikatsaukset osoittavat myös sen karulla tavalla mihin meillä on varaa ja mihin ei. Nyt taitaa vaan olla parempi myöntää itselle tilanne ettei näillä tuloilla voi pitää vanhaa elintasoa. Oma valinta oli hypätä oppisopimukseen matalapalkka alalle.
KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti se en ollut minä, joka lietsoin liikaa rakentamispelkoa velkarahalla (käytän itsekin lainarahaa rakentamiseen, mutta pelkokertoimeni on 50 % velkavipu ja euroissa 400.000 euroa velkaa eli todella paljon). Tarkoitus ei ollut olla negatiivinen, mutta olen itse aika pupupöksy (eli alan painaa jarrua itselle, kun alkaa hirvittää ja minua alkaa hirvittää vissiin sitten aika vähästä). Paljonko teillä on nyt nuo asumisen kulut? Maksaahan niillä tulevan rakennushankeen omakotitalon kaikki asumiskulut (sähkö, jäte, lämmitys, kiinteistövero, nuohous, vesi...) plus lainanlyhennys ja korot esim 5% laskettuna? Vai tulisiko asuminen juuri rakennetussa omakototalossa olemaan enemmän kuin teillä nyt. Jos asumiskustannukset olisivat tulevaisuudessa vähemmän niin sitten ehkä uskaltiaisin alkaa rakentaa, mutta jos ne olisivat enemmän niin silloin yhtälö on mahdoton (liian riski). Vai mitä mieltä itse olet? Hyvinhän sinulla on lukuina selvillä paljonko voit kuluttaa, eikö? Tuo kuukauden säästöprosentti on kyllä huono, vaikka siihen olisi mitkä kootut selitykset. Kulutatte enemmän kuin tienaatte. Suunta ei ole oikea ja kestävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei suinkaan tarvitse pahoitella mitään. Olen tyytyväinen, että kyseenalaistetaan ja sitä oikeastaan tältä blogilta toivonkin. Minua ei varsinaisesti edelleenkään pelota rakentaminen. Uskon vakaasti, että selviäisimme siitä lainamäärästä. Varsinainen tappiomieliala tuli vain tämän elokuun menoista. Ne olivat todella iso pettymys vaikka miten päin asiaa katsoo. Lähinnä tämä kuukausi herätti realistisen ajatuksen, että jos ei osata elää näillä tuloilla niin silloin ei auta rakentaa. Toki samalla joutuisimme myös luopumaan nykyisestä asunnosta jossain kohtaa kun rahat loppuisivat ennemmin tai myöhemmin tällä kulutuksella. Tulevassa rakennuskohteessa meidän pitäisi päästä pienempiin kuluihin hyödyntäen vesiosuuskunnan kautta halvempaa vesimaksua sekä maalämmön alempana hintana verraten nykyiseen suoraan sähkölämmitykseen. Rakentaminen on siis aikeissa edelleen aloittaa, mutta jos kulut ovat isommat tuloja niin silloin täytyy painaa jarrua. Kaikki on omissa käsissä ja varmasti voimme vaikuttaa sekä menoihin, että tuloihin. Maanantaina otan palkkauksen puheeksi ja alustavasti siitä puhuin jo eilen. Voi olla, että onnistun hieman parantamaan tulotasoa sitä kautta ja jos oikein hyvin kävisi niin voisin saada vähän takautuvastikin tuloja mikäli esimies toteaa saman kuin minä, että palkkani on ollut perusteettomasti pienempi kuin kuuluisi. Aika näyttää.

   Poista
 2. Omistusasuminen on hyvä vaihtoehto. Mutta oletko neuvotellut jo pankin kanssa, lähtevätkö he rahoittamaan nykyisillä tuloilla teille noin isoa lainaa? Suoraan sanottuna, lähihoitajan tuloilla ja jos vain toinen perheestä on töissä, 250 te laina on aivan mielettömän iso... Sos.terv.alalla kun itsekin olen monta vuotta työskennellyt, niin sanoisin että kannattaa laskea sen varaan, ettei palkka tuosta tule hirveästi nousemaan. Alle 2000 euron nettotuloihin joutuu tottumaan, ja 1-2-vuorotyössä voi jäädä paljonkin alle tämän, ihan pysyvästi. Kannattaa tehdä kaikki laina ym. laskelmat silmälläpitäen sitä, mitkä keskitulot tulevat pitkällä tähtäimellä olemaan (laske vaikka taulukon mukaisen lähtöpalkan mukaan esim. https://www.superliitto.fi/site/assets/files/4599/super_vahimmaispalkat_10_2016.pdf ja sieltä verot ym. pois). Palkankorotukset eivät myöskään yleensä toimi niin, että mennään vaan ja pyydetään. Useimmat tekevät sillä samalla peruspalkalla kymmeniä vuosia, ikälisiä tulee ajallaan muutaman kymmen sentti tuntiin. Se vaan on niin, että ala on tosi huonosti palkattu, ja jos tykkää hoitoalalla työskennellä, niin joutuu tosi monesta muusta rahalla saatavasta asiasta luopumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olen tietenkin keskustellut pankin kanssa ja alustavasti kaikki voidaan saada järjesteltyä kun olemme olleet kuitenkin hyviä lainanmaksajia. Ja lainamäärä ei tulisi olemaan siis tuota 250t kun se on koko budjetti ja lainaa tulisi noin 225t tai vähemmän. Tässä pankki oli ehdoton, että se 25t eli 10% täytyy tulla kasaan. Nyt tilanne on elänyt ja saattaa olla, että lykkäämme rakentamista ehkä alustavasta suunnitelmasta vajaalla vuodella ja se taas tarkoittaa 10t lyhennettyä lainaa nykyisestä.

   Palkkataso on itselleni selvä ja ymmärrän ettei se toimi aivan samalla tavalla, mutta eihän se tyhmää ole pyytää. Esim kaksi samantyylistä yksityistä voi käydä jo haastatteluvaiheessa kilpailuttamassa ja kertomassa oman palkkatoiveen. Julkinen puoli on tietenkin jähmeämpi, mutta ainahan sielläkin voi vähän pöllyttää ummehtuneita käytäntöjä. Opiskelen alalle ja toivon siellä voivan työskennellä ja ymmärrän hyvin ettei omien ehtojen mukaisia paikkoja ole helppo saada. Toiveissa siis hyvä palkka ja vähän töitä ;) Lisäksi vielä järkevät työajat ja mielellään viikonloput vapaina. Nämä toki vähän kieli poskessa vaadittuja, mutta yritän hoitaa tilanteen niin, että voisin työskennellä alalla ilman katkeruutta. Jos se ei onnistu niin voin lukea lisää päästäkseni parempaan tilanteeseen. Alanvaihto kokonaan on myös mahdollista vaikkei suunnitelmissa olekaan. En ole niitä ihmisiä jotka vain tyytyvät vallitsevaan tilanteeseen yrittämättä niitä muuttaa. Toki pystyn toimimaan aivan tyytyväisenä muidenkin ehdoilla, mutta jos jotakin ongelmaa on niin aivan varmasti yritän kääntää kaikki kivet, että epäkohdat työstä saa pois. Olen optimisti siihen, että pienillä teoilla voi saada suuria aikaan :)

   Poista
 3. Kouluttaudu ohessa lisää vaikka talouspuolta, ja ryhdy yksityisen puolen yrittäjäksi? Kilpailu alalla on kyllä nyt todella kovaa, ja soteratkaisut sitä lisäävät. Katteet on melko pieniä, mutta keksimällä jonkun hyvän idean tai kokonaispalveluratkaisun, ja löytämällä sopivan asiakasryhmän jolla on maksukykyä niin yrittäminenhän voisi olla ratkaisu noihin ongelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikomukseni on juurikin kouluttautua ja olen ollut yrittäjänä pian kymmenen vuotta. En ehkä silti näin lyhyellä kokemuksella vielä omaa alan yritystä laittaisi. Ehkä kuitenkin jonain päivänä jos tuntuu, että olisi annettavaa tai muuten vain haluaisin itse määrätä toimntatavat ;)

   Poista