lauantai 2. syyskuuta 2017

Nettovarallisuus ja salkku elokuun jälkeen

Kuten kuukausikatsauksessa mainitsin tuli elokuu elettyä liian leveästi ja silloin luonnollisesti on hankalaa nostaa nettovarallisuutta. Salkkukaan ei ole päättänyt auttaa varallisuuden kasvattamisessa lyhyellä tähtäimellä. Laskevat kurssit tarjoaa toki halpoja oston paikkoja. Vielä kun olisi isompaa pottia mitä hyödyntää. Tätä alkaessa kirjoittelemaan tajusin, että tämäkin on parempi jatkossa ämpätä saman kuukausikatsauksen alle niin tulee nämä madonluvut yhteen postaukseen ja sitten pitääkin kuukauden päivät miettiä mitä höpinöitä siihen väliin kehittäisi :)Ikävästi notkahti väärään suuntaan. Tontin ostosta tuli toki kuluja myös lisälainan noston myötä ym varainsiirtoverojen ja lainhuutojen maksulla ja lisää varallisuutta vain tontin arvon verran. Tässä tontin ostossa oli suurin syy laskevaan käyrään. No korjataan ensi kuulle.
Salkku nyt tuli esiteltyä noin parisen viikkoa sitten joten sinänsä turhaa laittaa uudestaan, mut jatkossa tulen varmaan nämä laittamaan aina kuukauden jälkeen yhteen postaukseen niin selvyyden vuoksi laitoin tämän tähänkin. Tavoittelen loppuvuodelle nyt tuota 6000€ rajaa, että saisin salkun pysymään sen yläpuolella. Tavoite voi kuulostaa naurattavalta ja sitä se onkin mikäli kurssi pysyy tai nousee. Eipä silti ole oikein rahkeita laittaa isompaakaan osuutta sijoituksiin vielä tässä kohtaa varsinkin kun tuo joulukin tuolta jolkottelee ja lapsiperheelle se on usein kallista aikaa. Ensi vuodelle yritän tehdä jonkun realistisen, mutta haastavan tavoitteen kun on melkein vuoden ajalta kulut ylhäällä ja tulot tiedossa mitä nykyinen työ lisineen tuo tuloja. Tämän salkun lisäksi vaimolla on neljänneksen tästä oleva salkku sekä lapsilla omansa. Ne koostuvat vain supereista ja niistä lasten salkuista ehkä lisää jossain kohtaa. Lapsille säästäminen on ainakin tärkeä aihe enkä usko, että siitä aiheesta voi liikaa kirjoittaa.Tässä vielä graafia Nordnetin sivuilta miten tämä vuosi on kohdellut salkkuani. Viimeiset kolme kuukautta on miinuksella kiitos Huhtamäen, Innofactorin, Componentan sekä ETF-Worldin. Superrahastoistakin Ruotsi ja Suomi ovat 3kk jaksolla miinuksella, mutta Norja ja Tanska kompensoivat. Superrahastoissa pysyen olisi varmaankin hyvin alhainen volatiliteetti. Tässäpä raportit lyhykäisyydessään ja jatkossa nämä yhteisessä kuukausikatsauksessa aina kuun vaihteen jälkeen. Muutama ajatus on postauksista tässä vielä ennen seuraavaa katsausta. Ideoitakin saa heittää jos haluaa kuulla ajatuksia jostain tietystä aihealueesta.
KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA 
varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

5 kommenttia:

 1. Hei. Mahtava oli löytää blogisi. Usein sijoitus -ja säästöblogit kertovat sinkun tai lapsettoman parin tai 1-2 lapsisen perheen arjesta. Eikä siinä mitään, mielenkiintoisia nekin, mutta kun pakettiin yhdistetään useampi lapsi (meidän tapauksessa murrosikäisiä, nuoruusikäisiä) niin siinäpä haastetta onkin. Olen suurperheen äiti, taloudessamme on kyllä tuloja aika reippaasti yli keskiansion, kun miehen kanssa yhteensä tienaamme..mutta mutta on noita menojakin. Täysin totta on se, jonka joku on joskus todennut, että mitä suuremmat on tulot niin sitä suuremmat on menotkin. Murkkuikäisen vanhempana on erilaiset haasteet pitää "älä osta mitään" -kampanjoita kun itsekseen elävien tai pienten lasten kanssa. Tunnistin todella hyvin kuvailemasi tilanteen, jossa toinen ostaa ylivarojen ja piilottelee ostoksista -meidän talossa se olen ollut minä. Nyt onkin sitten talouskurin aika ja säästämiseen opettelu. Se seikka, vaikka tienaan n. 4000 e verojen jälkeen, ei ole estänyt minua vinguttamasta visaa niin että tällä hetkellä luottoraja on tapissa. Harmittaa kun en ole ajoissa ymmärtänyt säästää ja rajoittaa kulutusta , kun tavoite on jäädä viim 60- vuotiaana eläkkeelle. Siihen aikaa "enään" parikymmentä vuotta�� Mies on kyllä säästäväinen, mutta hänen opeilleen olen viis veisannut tähän asti. Nyt on onneksi järki tullut minunkin päähäni. Jos perheemme tulot on n. 9000€ ja kulutus samaa luokkaa, niin kyllähän silmien aukaisun aika on tullut. Houkuttelisi aloittaa oma blogi aiheesta, mutta enpä taida tohtia ��. Terv Riikkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista. Ensinnäkin suosittelen aloittamaan blogin. En ole itsekään mikään asiantuntija oikeastaan missään erikoisessa, mutta tykkään avata taloutta ja elämää niin saan siihen mahdollisesti ulkopuolelta tulevaa perspektiiviä. Omalle toiminnalle on usein sokea jolloin joku osuva kommentti saattaa saada miettimään kahteen kertaan.

   Meillä oli viime vuonna mutulla yli 5000€ tulot talouteen joka kuukausi ja parina kuukautena yli 10t ja viimeisenä mitä seurasin 17t jolloin maksoin kaikki luotot pois ja sain vähän pesämunaa mitä nyt yritämme varjella. Harmi ettei silmämme auennut esim vuosi aikaisemmin kun tulot olivat kohtuullisen hyvät. Nythän emme välttämättä saa edes 4000€ nettona kasaan joka kuussa :/ tällä sitten pitää yrittää pärjätä. Tämä blogi on siinä sitten auttamassa kun täytyy miettiä asioita monelta kantilta jo pelkästään julkaisemisen kautta. Ei tee mieli julkaista negatiivisia kuukausiraportteja vaikka väkisin niitäkin tulee. Noilla teidän tuloilla ja meidän kuluilla jäisi karkeasti 4000€ sijoitettavaa kuukaudessa :) Siinä hieman pohdittavaa teille missä voisitte säästää. Toki en tiedä teidän kulurakennetta, mutta kuten itsekin sanoit niin silmiä auki ;)

   Ja tuo salailu on ollut molemminpuoleista meillä, mutta aiheet vain eri. Turha niistä on enää kumpaakaan muistutella. Elämä jatkuu. Joko olet kertonut miehelle ylikulutuksesta ;)

   Poista
 2. Olen kyllä viimeinkin kertonut, ja oli helpotus. Tuli muuten esille, kun olimme ostamassa pitkästä aikaa uutta sijoitusasuntoa, niin pankki kysyi ohimennen, että haluanko nostaa luottorajaa, kun se näyttää olevan tapissa. Olin ikäänkuin antanut itseni unohtaa, että minulla on siellä velkaa (ei toki enempää kuin 4000€, mutta siinäkin on liikaa). Kulutusluottoja en harrasta, muutakin tuo visan vinguttamasta, mutta kaikki on mennyt mitä on tullut (ulkomaan matkat, kahden nuoren auton ylläpidot, matkailuun 2x v ulkomaille). On mieskin kunnostautunut; metsää on ostellut (kuulemma sijoitus mielessä, mutta kun ei sitten raski hakkauttaa sitä ;)). Niin kyllähän tästä varmaan riittäisi blogiin asti kirjoitettavaa. Järkyttävää, meidän tuloilla ja teidän menoilla, sijoitettava summa on enemmän kun useimpien palkka..pistää miettimään. Kovin urakka on saada nuoriso uskomaan, että kulutusjuhlien aika on ohi. Ja kun äitinä haluaisi tarjota heille sen, mistä itse jäi paitsi lapsena. Matkustamme siis sellaisella 6-8 hlön porukalla ulko- ja kotimaassa, että siinä on silloin tonni poikineen rivissä kun me reissaamme. Vaikka emme missään tapauksessa harrasta luksusta. Kuulostaa kamalalta, mutta tätä tämä on ollut. Meidän tapauksessa ei tulojen lisääminen auta, ainoa keino on säästökuurin aloitus. Ja säästöön jäävien rahojen sijoittaminen, sitä opettelemme miehen kanssa yhdessä nyt. Mutta mielenkiinnolla jään seuraamaan blogiasi. Riikkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus vapauttaa :D Mielestäni teidän tulot on niin kovat ettei teidän tarvitse aloittaa varsinaista säästökuuria. Riittää varmastikin jo se, että selvitätte itsellenne mihin se raha nykyisellään kuluu ja kenties erilaiset tilit erilaisille menoille ja automatisointi niihin niin ulkomaan matkoihin sun muihin on aina rahat valmiina tilillä. Siinä sitten huomaamattaan sijoittaa ja säästää. En tiedä kuinka paljon olet perehtynyt aihealueeseen, mutta esim Terhi Majasalmen Totuus taloudestasi tai Mikko Sjögrenin Tunnetalous kirjat ovat erittäin hyvin kirjoitettuja simppeleitä opuksia mitä lukiessa tuntuu lukevan itsestäänselvyyksiä vaikka niitä ei silti omassa taloudenpidossa käytä :)

   Nuorison kanssa kehottaisin keskustelemaan avoimesti taloudesta niin osaavat sitten toimia viisaammin kun ymmärtävät sen tosiseikan ettei vanhemmat elätä heitä lopun elämää ja omillaan pitää pärjätä ;) Oletteko muuten lapsille säästänyt?

   Poista
  2. Kivaa kun on löytynyt tällainen suurperheen äiti Riikkis. Nyt vaan menot haltuun niin vaurastuminen on sitten siinä.

   Poista