sunnuntai 23. helmikuuta 2020

10v tyttäreni salkku - pienituloisen ponnistelua

Lyhyesti tilannetietoa missä mennään. Blogin edellinen postaus lokakuulta ja nyt taas. Meillä tosiaan oli vesivahinko ja asuminen haasteellista kun ei ollut keittiötä pitkään aikaan ja vielä suihkukin puuttui reilun kuukauden ajan. Muutoinkin olen kiireinen mies ja suurperheellisenä sitä luppoaikaa ei vain ole ellei sitä erikseen järjestä. Lapset kyllä huolehtivat tyhjän ajan täyttymisen. Lisäksi kun olen taipuvainen kaamosväsymykseen niin eipä ihme etten ole saanut aikaiseksi blogiin postauksia. Ja vielä kirsikkana kakussa remontin tultua valmiiksi ja hetken asustelun jälkeen sain soiton lastenhoitajalta helsinkiin keskellä yötä missä hän kysyi missä on pääveden kytkin. Käyttövesiputket uusittiin kaikki, mutta kuinka ollakaan altaan alta oli keittiöstä mutteri paukahtanut kolmeen osaan. Lopputuloksena meillä nyt on uusi vesivahinko ja tällä kertaa pahempi ja aiheuttaa evakkoretken. Putkifirma ja osavalmistaja olivat yhtä mieltä, että korvataan ja alustavasti puhe oli osavalmistajan vakuutuksista. Eipä ole silti edennyt asia ja on ollut hieman haasteita saada tietoa vakuutusyhtiöltä kun en ole itse vakuutuksenottaja. No kaikella on tapana järjestyä joten eiköhän tuokin etene. Maanantaina vain taas soittoa vakuutusyhtiöön.... Sitten asiaan.

Tämä salkkukatsaus on nyt kolmannen lapsemme 10v salkusta ja sarjan kaksi ensimmäistä osaa löytyvät täältä (1) ja täältä (2). Ne kun lukee pohjalle niin tietää hieman mistä oikein on kyse.

Nopeasti kertauksena:

 - Salkut lapsille avattu joulukuussa -14
 - Kuukausisäästö 5€/kk 
 - Kolmen kk välein osto 15€ johonkin superrahastoon kohtuullisen tasapuolisesti
Salkku on kehittynyt ihan kivasti ja nousua on tullut. Salkun avaushetkellä tyttäreni oli vielä 4-vuotias, mutta täytti jo seuraavassa kuussa 5-vuotta. Toisin sanoen ensimmäiset 5-vuotta hukattiin korkoa korolle ilmiöstä vaikkei sen vaikutus aivan älytön olekaan näin pienillä summilla. Prosentit kuitenkin ovat samat myös pienillä summilla ja jostain aina pitää lähteä. Katsotaanpa hieman euroissa mitä tyttäreni salkulle kuuluu. Pienenä lisähuomiona oikea syntymäpäivä oli jo tammikuun alussa ja kuvana oleva graafi on tältä päivältä. Hain kuitenkin kurssiarvot oikealta syntymäpäivältä niin on vertailukelpoiset kahden isosisaruksensa salkkuihin nähden.

Esikoinen 10v  sijoitus 599,99€ ja tuottoa 211,45€ jolloin päästään 811,44€ salkkuun.
Poika 10v        sijoitus 599,99€ ja tuottoa 151,26€ jolloin päästään 751,25€ salkkuun.
Tytär-2 10v      sijoitus 600,00€ ja tuottoa 240,03€ jolloin päästään 840,03€ salkkuun.

Jos joku ihmettelee missä kahdelta ensimmäiseltä sentit niin minäkin ihmettelen. Nordnet sen tietäisi ja jos oikein lähtisi laskemaan tätä sentin puuttumista korkoa korolle ilmiön pohjalta niin jo sadassa vuodessa vahinko alkaisi olla mittasuhteissa harmittaa isosti. Nyt se on vain sentti joten antaa olla.

Onneksi pojan kannalta matka ei päättynyt 10v salkkuun vaan jatketaan vanhempien toimesta ainakin 18v syntymäpäivään asti. Toivottavasti lapsi toteaa siinä kohtaa vielä jatkaa itse sijoittamista. Kolme eri tulosta näyttää hienosti senkin puolen ettei ole ihan sama missä kohtaa salkusta ottaa rahat ulos sillä pojan kohdalla 2018 lokakuun lopussa oltiin menossa alamäkeä jonka jälkeen onkin sitten vaan kiivetty ylös. Tytär-2 on saanut eniten tuottoa ja kun vanhempien vuosisijoitus on 60€ tarkoittaa tuo tuotto neljän vuoden etumatkaa alkuperäiseen säästämiseen perustilille. Väittäisin kannattavaksi toiminnaksi. 

Entä mitä kuuluu Esikoisen ja Pojan salkulle nyt? Esikoinen on nyt 12v ja hänen salkun markkina-arvo on 1105€ eli jotain on tapahtunut 2v 4kk aikana. Laskennallisesti meidän säästöt 18v aikana per lapsi olisi 1080€ ja aikaa on vielä lähes 6 vuotta 18v syntymäpäiviin. Nyt onkin jo ylitetty se mitä vanhemmat säästää. Hienoa nousua. Poika on nyt 11v ja hänen salkun markkina-arvo on 1004€. Poika on siis 1v 4kk aikana saanut salkkuun reilun 250€ hyvää vaikka vanhemmat on sinne laittanut vain 80€. Hyvää tuottoa näinkin pienillä summilla. Mitä jos olisi muutama nolla perässä. Tytär-2 salkku on ehtinyt syntymäpäivistä lihota nyt 883€ eli yli 40€ vajaaseen kahteen kuukauteen. Korkoa korolle ilmiö toimii pienillä ja isoilla luvuilla aivan samalla tavalla ja kun luvut on pienet niin ei ole varaa jättää tämmöistä ilmiötä käyttämättä. Mitä pienemmät tulot sitä enemmän pitää hyödyntää korkoa korolle ilmiön vetoapua vauraamman tulevaisuuden saavuttamiseksi.

Rikkaammalle summat ovat pieniä, mutta pienituloiselle nämäkin summat ovat merkittäviä. Voi valita ostaako lapselle kerran kuussa jonkun 5€ turhakkeen mistä on hetken iloa vai laittaako sen kasvamaan. Mielummin minä annan lapsilleni erilaisen mallin mistä he voivat sitten aikuisena tehdä omat johtopäätöksensä. Jos omat lapseni aikanaan tämän johdosta tekevät saman omille lapsilleen edes tuplaamalla summan ollaan jo oikeasti isojen asioiden äärellä. Näin kun sukupolvet toimisivat aina toisia viisaammin olisivat jälkikasvumme taloushuolet historiaa. Eikä tämän aikaan saaminen maksanut kuin 5€ kuukaudessa. Ja aikaa tietenkin sekä korkoa korolle ilmiötä.


KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

 1. Näin se menee hienoa! Mukava seon katella lasten salkkujen pullistumista, siitä ei mihinkään pääse. Pieniä neon summat meilläkin mutta kun aiemmin säästimme pelkälle säästötileille ei korkoa tullut nimeksikään. Haaveena itselläkin että lapset jatkavat siitä mihin me lopetamme.

  Mutta voihan vesivahinko. Eipä tarvi ihmetellä miksi ei ole postauksia kuulunut. Vähemmälläki muuttuu elämä sirkukseksi eikä varmaan ekana köy mielessä että käytänpä vapaa-ajan blogikirjoituksiin. Mutta hyvä asenne, vastoinkäymiset eivät siitä hälvene jos niitä jää voivottelemaan. Eiköhän ne hommat hoidu ja taisteluvarustus niskaan jos alkavat niskuroimaan korvauspuolella. Tsemppiä!

  -laurisson

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu säästötilit ei paljoa innosta vaikkakin itsellä on hyvä niilläkin jotain olla ettei aina tarpeen tullessa tarvi mennä salkusta ottamaan. Pitkäaikaiseen säästöön on salkku paljon kivempi.

   Blogin suhteen tein jo alkuun päätöksen ettei se määrittele ajankäyttöä vaan sille jää aikaa mikäli aikaa jää. Parhaimmillaan seesteisenä aikana saa kirjoitusta ulos ja jos meno äityy oikein villiksi niin silloin aikaa otetaan epäolennaisuuksista kuten blogi. Evakkoretki tulossa vielä eteen kunhan saan asiaa hieman etenemään. Tänään taas soittoa vakuutusyhtiöön niin ollaan viisaampia.

   Asenne kaikkinensa olisi oman postauksen aihe. Asennetta olen kyllä pitkin matkaa tänne blogiin ujuttanut postauksiin. Monet ovat vesivahingosta kuullessaan kertonut meille kuinka hermona meidän täytyy olla tilanteesta ja kuinka huono tuuri meillä on. Ite olen tuumannut ettei tämä nyt mitään, että saadaan sitten vielä yhteen huoneeseen uudet laminaatit. Ja vielä kuinka onnekkaita me todella olemme sillä on harvinaista saada kokea kaksi peräkkäistä vesivahinkoa. Kokemuksena tämä on ainutlaatuinen ja mieleen jäävä eikä tästä asumishaitan lisäksi pitäisi olla mitään pitempiaikaista haittaa. Vakuutus hoitaa ja taas yhtä kokemusta rikkaampana. Emme voi aina valita olosuhteitamme missä elämme, mutta voimme aina valita sen miten me niihin suhtaudumme.

   Poista