keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Rahaa helposti!

Luin tuossa omassa seurannassa olevia blogeja ja Rikas Erakko oli kirjoittanut postauksen, joka aiheutti minussa tunteita. Ajattelin purkaa ne auki tänne blogiin. Rikas Erakko oli otsikoinut postauksensa "Rahaa tulee ovista ja ikkunoista". Onpa provosoiva otsikko. Helppoa hänen on huudella. Ei ole minulla mahdollista tuo. Olen siis vahvasti kateellinen kirjoittajan salkun ylittäessä sadantonnin rajan. Onpa paljon rahaa. Ja vielä vuodenvaihteesta hänen varallisuus on kasvanut 19t... Siis mitä ihmettä. Ja viime vuonna tämä sama kaveri on kasvattanut varallisuutta 43t oman postauksensa kertomana. Ei tämä nyt ole yhtään reilua. Nyt minulla on sauma katkeroitua ja luoda kirjoittajasta mielikuva niljakkaana vain rahaan keskittyvänä pappa betalar poikana joka on sattunut syntymään kultalusikka suussaan. Kyllä toisilla elämä on niin paljon helpompaa kun minulla.

Nämä yllä olevat tunteeni ovat siis aivan totta minussa nousevia kun luen tämänkaltaisia postauksia. Olen itse kertonut blogissani tarinaani siitä miten pikkuhiljaa olen alkanut oivaltamaan asioita ja vähän kerrallaan saanut niitä käytäntöön ottaen vielä huomioon senkin etten ole voinut tehdä itsenäisesti päätöksiä kun vaimonikin näkemyksiä on pitänyt kunnioittaa. Toisinsanoen vaikka olenkin alkanut oivaltamaan ettei vauraus ole kohdallani mahdotonta vain aivan yhtälailla saavutettava kuin Rikkaalla Erakolla niin silti siinä on monta muttaa minkä taakse voin mennä.

Ensinnä pitää muistaa, että et ole omassa tilanteessasi sen takia mitä tiedät nyt. Olet omassa tilanteessasi sen takia, että olet tehnyt valintoja aiemmassa elämässä niiden tietojen pohjalta mitä olet silloin tiennyt. Et siis ehkä tänään ottaisi pikavippiä, mutta jos olet sen joskus ottanut niin maksaahan se täytyy. Et siis voi vain alkaa tekemään samoja juttuja kun joku toinen ja odottaa samoja tuloksia kun lähtötilanteen palikat ovat aivan eri tavalla. Minulla on siis periaatteessa nyt kaikki sama mahdollista kuin minua provosoineella kirjoittajalla, mutta minulla ei ole ollut sitä samaa mahdollisuutta sillä aiemmin en ole tiennyt sitä mitä tiedän nyt. Ja vaikka nyt tiedänkin jo paljon olen kouluttautunut eri tavalla ja saan siksi vähemmän tuloja. Olen myös tehnyt erilaisia ratkaisuja asumisen ja perheen perustamisen kanssa ja näistä on hyvin erilaisia kuluja. Mahdollista siis, muttei tuosta vain eikä ennen aktiivisia muutoksia elämässä. Eri asia on tietenkin elääkö Rikas Erakko muulla tavoin minua rikkaampaa elämää vai onko hänellä ainoastaan isompi salkku.

Toisella on sadantonnin salkku ja hän kirjoittaa yleisen fraasin kuinka ensimmäinen satatonnia on vaikein. Rikas Erakko saattaa taas olla kuullut kuinka ensimmäinen miljoona on vaikein ja pahoittaa siitä mieltänsä kun on itse vain sadantonnin kohdalla menossa. Tai sitten hän voi vain luottaa vaurastuvansa ajan kanssa ja olla tyytyväinen nykytilaan. Ite ajattelen, että ensimmäinen 10t on vaikein kun en ole edes vielä sitä saavuttanut omassa salkussani. Ja toinen kasvattaa varallisuuttaan yli salkkuni arvon vain muutamassa kuukaudessa. Ja joku lukijoista saattaa miettiä ensimmäisen tonnin olevan vaikein. Tai aloittaminen on vaikeinta. Vaikeinta on aina hyväksyä se tilanne missä milloinkin on kun vertailee aina itseään muihin. Tätä epäreilua vertailua kun tekee niin väkisin siinä tuntee olonsa kurjaksi. Älä vertaile ainakaan siis itseäsi täysin eri tilanteessa oleviin.

Tunnistin siis kateuden lukiessani tuon postauksen. Kateus ei ollut kuitenkaan minulle negatiivista missä pyrkisin kampittamaan toista taikka jäämään uhriksi. Oma kateuteni on pitkälti positiivista eteenpäin vievää kateutta. Hieno homma ja tuota kohti menen itekin. Kirjoituksen aiheuttama tunne nosti kuitenkin minulle hienosti esiin katkeruuden. Huomasin tätä kirjoittaessa olevani kuitenkin kaikesta huolimatta katkera. Selitän sen miten päin vain niin sisälläni on edelleen sitä herravihaa parempiosaisia kohtaan. Helppoa niiden kultapoikien on elvistellä kun ovat saaneet kaiken liian helposti. Katkeruus syntyy sisään painetusta vihasta ja taidankin ottaa agendalle purkaa itsestäni herravihan seuraavan kerran kun olen yksin autossa tai muuten sopivassa mielentilassa. Kiitos siis Rikkaalle Erakolle tekstistä mikä innoitti minut kirjoittamaan ja toi esiin sen aina päivänselvänä näkyneen herravihan. Tottahan olen tiennyt oman herravihani, mutta tänään se kolahti. Kiitos tästä.

Olet siis missä tilanteessa tahansa niin olet siinä siksi, että olet. Hyväksy tilanne ja mieti miten asia korjataan parempaan tilanteeseen minne haluat. Jos et keksi yhtään vastausta niin laita vaikka viestiä niin jospa niitä näkemyksiä tulisi ulkopuolelta paremmin. Uhriutuminen on itselle kokemuksesta tuttua ja suosittelen lämpimästi välttämään sitä ikävää tunnetta. Vastuunotto on paljon mukavampaa kun olla olosuhteiden ja muiden ihmisten armoilla.KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

12 kommenttia:

 1. Olipas hieno kirjoitus! Kypsää pohdintaa ja asioiden aukikirjoittamista. Kiitos tästä! En muista olenko kommentoinut aiemmin, todennäköisesti en, mutta olen lukenut jokaisen postauksesi. Hieno kasvumatka, kannattaa aika ajoin itsekin lukea oma blogi läpi niin ei hämärry se, kuinka pitkällä jo on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Hienoa, että kommentoit nyt. Mukava on saada aina palautetta siitä mitä kirjoittaa ja tuntuu hyvältä kuulla, että kirjoittamani jutut on myös luettu eikä vain käyty lukemassa muutama postaus ja jätetty sikseen. Joskus olisi tosiaan hyvä lukea läpi oma blogi. Olipa hyvä vinkki. Ehkäpä se myös parantaisi kirjoittamista laadullisesti :)

   Poista
 2. Tämä on aivan loistava kirjoitus kaikessa vilpittömyydessään!

  Kirjoitustyylilläni herätän tietoisesti tunteita - uskon sen tekevän teksteistä kiinnostavampia ja tuovan niihin jonkinlaista viihteellistäkin arvoa. Silti toivon kirjoitusteni ennen kaikkea motivoivan lukijoita.

  Olet oikeassa. Elämä ei ole reilua. Pappa betalar en ole koskaan ollut - suurperheen lapsi ja koulussa olin se jolla oli kirpputorivaatteet kun muut lesoilivat Lewiksillään. Tein kuitenkin nuorena (sattumalta) valintoja, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen.

  Tää on kiinnostava topic. Mun täytyy kirjoittaa tästä tarkemmin, kertoa taustoistani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mielelläni tosiaan lukisin itekin hieman mistä taustoista on tultu tuohon pisteeseen. Ihmisillä monesti unohtuu, että niitä valintoja tehdään usein sattumalta. Toisin sanoen omista ansioista harvemmin on kyse. Elämä olisi mennyt aika lailla eri tavalla hyvin menestyneillä mikäli he olisivat sattuneet syntymään slummeihin tms.

   Kerroin avoimesti mitä tunteita heräsi enkä todella ole tehnyt sinusta mitään tulkintaa. Enhän tunne niin en arvostele. Ihminen vain näkee toisen ihmisen siinä tilassa missä hän on eikä näe sitä matkaa miten siihen tilaan on päästy. Älä arvostele toista mikäli et ole matkannut elämääsi hänen saappaissaan.

   Poista
 3. Mietin itse samaa lukiessani Erakon postausta. Mietin että kyllähän on asiat tehty helpon näköisiksi ja huudellaan siitä vielä ympärille.

  Toisaalta, Varatonsijoittaja, on hyvä, että tunnistit tunteesi. Näin pystyit katsomaan itseäsi ulkopuolisen silmin uhriutumatta. Kateudelle ei voi mitään, mutta muiden syyttelyyn tai halveksuntaan ei pidä ryhtyä. Kuten Cheek räppäsi: "koskaan ei saa katkeroituu eikä liikaa kyynistyy - tai turhaan jossitteluun syyllistyy".

  On vain mentävä eteenpäin, koska tulevaisuuteen voi aina vaikuttaa! :) https://miesnurkka.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kurkkasin blogisi läpi ja hyvää pohdintaa meille miehille ;) Olemme pulassa tässä ajassa. Se on helppo allekirjoittaa ettei entisenlaiselle miehisyydelle ole enää tilaa. Asia toki on moniulotteinen ja tulet varmaan siitä kirjoittamaan vielä monta mielenkiintoista postausta :)

   Uhriutuminen on yleismaailmallinen ongelma. Uhreja on kuitenkin hankala syyttää siitä sillä heillä on oma tarpeensa olla uhreja. Kaikki lähtee kasvatuksesta ja ylipäätään kasvusta aikuisuuteen. Kaikilla meillä on erittäin hyvä syy käyttäytyä ja toimia niin miten toimimme vaikkakin joskus olemme sokeita sille todelliselle syylle käyttäytymisen taustalla.

   Poista
 4. Huomiotaloudessa konstit on monet. Jotkut erottuvat positiivisesti ja jotkut toiset erottuvat trollaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Trolleja on maailma täynnä niin internetissä kun muuallakin. Kärjistäminen ja provosointi ovat taitolajeja. Toisaalta taas jos yrität miellyttää omalla sanomallasi kaikkia et lopulta sano yhtään mitään. Monesti mietin paljon omia kirjoituksiani voiko joku käsittää tämän väärin ja jaarittelen sitten pitkästi asian vierestä yrittäessä avata asiaa enemmän ettei siitä jäisi väärinymmärrykselle tilaa. Ja kuitenkin joku voi sen käsittää väärin ja vetää herneet nenään. Konstit on monet ja kaikkia ei voi miellyttää :)

   Poista
 5. Yleensä se on kyllä juuri toisin päin, että jos on syntynyt kultalusikka suussa niin ei tahdo normaalit palkat riittää ja kaikki menee mitä tulee, eikä juuri mitään jää säästöön. Ostellaan uusia autoja ja muutenkin rahaa menee tonni tolkulla normaali elämään. Köyhistä oloista tuleva monesti ymmärtää paremmin rahan arvon ja on tottunut vaatimattomampaan elämään ja on tarkempi rahan käyttäjä. Jos on pienet menot niin normi duunaritkin voi säästää kymmeniä tuhansia vuodessa. Esimerkiksi nuori pari, lähihoitaja (2200e/kk) + tuotantotyöntekijä (2600e/kk) + osinkotulot (1300e/kk). Tulot vuodessa puhtaana 59000e ja menot 8000e, säästöön 51000e/v. Mikä on vielä ihmeellisintä niin kun ovat tottuneet köyhiin ja vaatimattomiin oloihin lapsuudessa, niin eipä heistä edes nyt tunnu että mistään pitäisi säästää tai pihdata. Ja jos nuorella parilla jää nyt 30-kymppisinä 50k vuodessa säästöön, niin tilanne vaan paranee vuosi vuodelta kun sijoitukset tuottaa korkoa korolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Näkökulmahan se tuokin on :) Vissi pointti sinulla tuossa ja esim omalla kohdallani omat menoni olisivat paljon pienemmät kun mitä ne ovat näin perheellisenä ja vaimoni vaatimustason vaikuttaessa asiaan.

   Tilastoja kerrottiin kerran jossain radio-ohjelmassa, että vain 20% köyhissä oloista kasvaneesta menestyy elämässään selkeästi paremmin. 80% jää siis kiinni köyhään elämäntapaan missä kaikki menee. Samassa ohjelmassa mainittiin myös rikkaiden kohdalta sama sääntö eli 20% kultalusikka suussa syntyneistä elää juurikin kuvailemallasi tavalla, mutta taas 80% näistä jatkaa rikkauden tiellä. Pareton periaatteen mukaisesti siis 20/80 säännöllä mennään tässäkin.

   Pitkästi kyseessä on tunnepeli ja se vaikuttaa paljon enemmän näissä asioissa kun järki. Sanot, että monesti köyhistä oloista tuleva ymmärtää paremmin rahan arvon ja esim itse koen ymmärtäväni sen. Tutkimukset mihin olen itse törmännyt kertoo kuitenkin päinvastaista ettei se menisi näin. Useimmat köyhistä oloista tulevat jatkaa köyhää elämäntapaa. Jos sinulla on asiasta jotakin tarkempaa tietoa niin korjaan mielelläni omia näkemyksiäni. Asia voi olla kuvailemasi kaltainen, mutta minun tietojeni perusteella puhut 20% osuudesta. Ja näiden 20% kohdalla asia meneekin juuri näin. Mikäli asiat menisivät näin pitäisi aina sukupolvien vaihtaa päikseen asemia ja rikkaiden köyhtyvän ja köyhien rikastuvan ;) Näinhän se ei ole mennyt.

   Poista
 6. Herkullinen aihe ja mukavaa debattia sinun ja Rikkaan Erakon välillä. Itse ne niinkään tunne kateutta oikeastaan missään asiassa. Toki poikkeuksiakin on. Enemmän toisten tavoitteiden saavuttaminen antaa uskoa, että kyllähän minäkin pystyn jos tuo toinenkin. Jos meitä talousbloggaajia miettii, niin mahdotontahan meitä on laittaa samaan vertailukoriin ollenkaan. Tulot, menot, ikä, asuinpaikka, ammatti, sivilisääty, lapsia vai ei jne jne. Kaikki vaikuttavat. Tavoitteetkin on niin eriäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tällä kertaa postaus osui ja upposi ja siitä virisi jotain suurempaa :) Tästä omalla kohdallani bloggaamisessa on kyse. Herättää keskustelua ja ajatuksia ihmisissä ja kasvaa myös ite muiden mukana. Monikin kieltää tuntevansa kateutta, koska me ymmärrämme lähes aina kateuden kielteisenä. Kateus on kuitenkin normaali tunne ja esim nähdessäsi upean auton ja ajatellessa "tuon minäkin haluan" on ajatuksen aikaansaava tunne usein positiivinen kateus. En toki lähde väittelemään aiheesta ja tästä saa olla eri mieltä ;) Kateus on yksi loistavimpia eteenpäin vieviä tunteita. Vauraan ja vapaan elämä on kadehdittavaa ja siksi minäkin sitä haluan :)

   Poista