maanantai 31. heinäkuuta 2017

Kulujen seuranta on turhaa?

Viime vuoden seurailin kulujamme aina kuun vaihtuessa keräten exceliin jokaisen tilitapahtuman. Tämä oli jokseenkin työlästä hommaa ja usein meni useampi päivä seuraavaa kuuta ennen kuin edellisen kuukauden tulot ja menot oli paketissa. Lokakuussa tulikin mukavasti pätäkkää kun myin osuuteni maahantuonnista ja saimme taloutemme kuntoon. Kaikki ylimääräiset lainat ja osamaksut oli saatu maksuun ja tilin saldokin oli mukavamman näköinen kun aikoihin. Kun sitten joulukuu oli jo pitkällä ja huomasin marraskuun raporttien olevan aloittamatta tuli semmoinen fiilis, että antaa olla. En sitä ehkä noin suoraan todennut itselleni, mutta kun ei ollut enää pakollista paniikkia niin rehvakas ja rikas minä antoi piutpaut ylimääräiselle rahojen kyttäämiselle. Aivan turhaa hommaa.


Marras-joulukuun aikana tuli sijoitettua hieman vajaa tonni salkkuun. Joulu meni ilman ongelmia. Lahjoja hommattiin kohtalaisesti, ei liikaa, muttei niin euron päälle. Alkuvuodesta sitten tammikuussa salkkuun meni taas vajaa tonni ja tuli hommattua pitkään mietitty biolanin kompostori. Käytettynä en sellaista löytänyt, mutta värivirheellinen osui vastaan ja sen sai 400€ eli noin 50€ halvemmalla kuin uusi täydellinen versio. Helmikuussa menikin salkkuun sitten lähes 2000€ ja kotiin tuli hommattua pitkään mietitty kuivuri 800€ hintaan. Kuivurissa mentaliteetti oli hieman sketsimäisesti se, että myyjältä kysyttiin onko tämä hyvä ja hän vastasi ettei tämä ole ainoastaan hyvä vaan paras. No se me sitten otettiin. Toki oli jotain hintavertailua tullut tehtyä muiden liikkeiden osalta ja reilun satasen sain listahinnasta tingattua pois. Hyvä kone on ollut ja mietittyä on tullut useasti kuinka sitä ennen pärjäsikään ilman. Telineitä oli aina kodinhoitohuone täynnä. No sitten maaliskuun alkuun tuli vielä ostettua hieman arjen luksusta parisängyn muodossa. Vanha sänky oli halpissänky ja joka suuntaan kierossa. Monesti oli tullut pyörittyä sängyssä asentoa vaihdellessa kun hyvää asentoa ei tuntunut löytyvän. Patjaa tuli käänneltyä välillä, muttei siitä mitään apuja ollut. Sänkyyn upposi sitten 2200€ ja siinä oli lämmön vaikutuksesta muotoutuva petari sekä runko. Tinkasin vielä samaan hintaan tyynyt mitkä myös muotoutuivat lämmön mukaan. Tämä sänky on ollut kuin unelma. Ei muuta kun sänkyyn ja pää tyynyyn niin heti on asento hyvä ja uni maistuu. Kun vain vuorotyöltään ja lapsiltaan sekä yökukkujan luonteeltaan ehtisi tarpeeksi nukkumaan.


Tämän sängyn oston jälkeen tulikin taas semmoinen herääminen, että mitäköhän me taas ollaan tekemässä. Tuntui ettei meidän tilin saldo ollutkaan semmoinen mistä voi vain ammentaa. Kyllähän se raha hupenee nopeammin kun sitä tulee. Yhtään ei asiaa auttanut, että tuloni oli opiskelun aloittamisen myötä tippunut alle 2000€ nettotuloihin. Tuli morkkis kuluttamisesta ja alkoi kaduttamaan kuinka sitä olikin ollut niin laiska ja tyhmä ettei jaksanut niitä kuluja merkata. Laitoinkin sitten heti exceliin uudenlaisen taulukon alkaen maaliskuun ensimmäisestä päivästä ja kokosin siihen sen kuun tapahtumat ja sovittiin rouvan kanssa jatkossa lähes päivittäin pitää taulukkoa ajantasalla. Kyllä se vaan meidän taloudessa täytyy ehdottomasti pitää kulut seurannassa tai pian on ongelmia edessä. Joulukuussa olimme avanneet Sjögrenin opeilla tilit S-pankkiin ja silloin näytti puskuria olevan jokaisella tilillä. Maaliskuussa tilanne ei ollutkaan enää niin hyvä.


Yritän seuraavaksi kirjoitella hieman ensimmäisestä suorasta osakeostosta ja saada raportit maaliskuulta tänne luettavaksi. Täällä ne on sitten kaiken kansan arviotavana ja se tuo lisää ryhtiä tähän touhuun kun ei kehtaisi olla aivan vastuuton taloudenpidossa kun kaikki on julkista. Salkun kehitystä aion myös jakaa täällä varmaankin kvartaali kerrallaan kun nyt sijoitettavat summat ovat tippuneet toistaiseksi niin olemattomiin. Tuntuisi turhalta laittaa identtisiä käppyröitä kuukauden välein niin ehkä kolmessa kuukaudessa olisi jo jotakin eroa tullut käppyröihin.


Kiitokset lukijoille ja kommentoikaahan omia kokemuksia ja ajatuksia mitä tästä blogista on herännyt.

4 kommenttia:

 1. 2200€ sängystä kuulostaa melko rajulta, mutta joihinkin tavaroihin kannattaa panostaa. Sänky on yksi niistä. Sänkyni maksoi 5 kertaa enemmän, kuin televisioni. Näin monen vuoden jälkeen sänkyni on yksi niistä tavaroista joista en missään tapauksessa luopuisi. Vastapainoksi kokeile mennä elokuu ostamatta tavaran tavaraa. Ei edes sitä tiskiharjaa. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin perustaa oman blogini, johon päivitän säästövinkkejä ja oman suunnitelmani toteutumista. http://pihimies.com/raha-tekee-onnelliseksi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Täytyypä käydä tutustumassa sun blogiin jossain vaiheessa. Joo sänky on ollut mukava, mutta kun miettii vanhan sängyn kustannukset vuositasolle eli 35€ niin aika kauan tämän sängyn täytyy kestää ollakseen yhtä edullinen :) Aina toki edullinen ei ole se paras vaan elämänlaatua eniten nostava. Sängyssä ollaan käytännössä kolmasosa elämästä niin ehkä siihen on järkevää satsata.

   Näihin älä osta mitään kuukausiin voisin lähteäkin, mutta kun on vaimo ja lapset niin se aiheuttaa omat haasteensa. Yritämme yhdessä saada tulot riittämään ja säästöt kasvamaan. Siihen auttaa paljon tämä blogin pito kun saa perustella omia "sänkyostoksia" monelta kantilta. Kommentit tuovat usein näkökantoja joita sitten voimme kotona yhdessä pohtia. Ehkä se meidän kulutuskäyttäytyminen pikkuhiljaa muuttaa muotoaan.

   Poista
 2. Uudet julkaisut eivät päivity blogrolliin. Kokeilisitko vaihtaa osoitteekseni http://pihimies.com/feed/

  Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kyllä minun mielestä näkyy ja osoite on oikea. Jos olet heti käynyt katsomassa näkyykö sun uusi postaus niin joskus niissä on viivettä syystä jota en tiedä. Ainakin nyt näkyy mulla sun uusin postaus. Ilmoittele vain jos jotain häikkää on vielä.

  VastaaPoista