perjantai 28. heinäkuuta 2017

Jokainen salkku alkaa nollasta - Salkkuni avaus

Aiemmin olen kertoillut täällä kuinka sijoitusurani on alkanut ottaa haparoivia ensi-askelia siitä hetkestä kun tajusin lapsille säästämisen normaalille S-Tuotto pankkitilille olevan tuottamatonta vaikkakin muutoin järkevää säästämistä. Riskiä yleensä elämässä en oikeastaan ole niinkään pelännyt, mutta pörssiä kylläkin. Salkut sulaa ja omaisuus katoaa oli minun kuulemaa todellisuutta. Vähän se aina kiinnosti, muttei kuitenkaan niin, että olisin aktiivisesti ruvennut selvittämään onko se pörssi niin paha paikka kun luulin. Ja varsinkin olisiko minunlaisella muutaman euron säästäjällä mahdollisuutta edes lähteä pörssiin missä isorikkaat vaan mellastaa. 2014 syksyllä kuitenkin otin asiaa puheeksi enemmän ja sainkin kaverilta vinkin liittyä Nordnetin leiriin. Sen verta puusilmäinen olen, että kun kerran on suositeltu hyväksi niin Seligsonit yms edustivat edelleen minulle suurta tuntematonta jolloin ratkaisuksi jäi avata salkku itselle Nordnettiin joulukuussa -14. Meinasin unohtaa, että kokeilin myös s-rahastosäästämistä ennen nordnettiä ja sainkin sieltä muutaman euron voiton muutaman viikon sijoituksella.


9.12.14 ostin sitten ensimmäisellä satasella Superrahasto Suomea ja kun huomasin taivaan vielä olevan paikallaan eikä muutakaan mullistavaa ollut tapahtunut uskalsin poistaa loputkin hurjasta s-rahastosalkustani eli 11.12 ostin vielä satasella Superrahasto Ruotsia ja seuraavana päivänä vielä sitten 50€ Superrahasto Tanskaa sekä 50€ Superrahasto Norjaa. Näiden onnistuneiden siirtojen jälkeen uskalsin avata lapsille omat tilit ja rouva avasi myös omat tilinsä Nordnettiin.


Blogissani on käyty läpi perheemme rahankulutusta yhteisestä vinkkelistä ja siksi tuntuukin hassulta tehdä pieni poikkeus näiden salkkujen osalta. Alan seuraamaan siis vain omaa salkkuani täällä ja lasten salkuista teen väliaikaiskatsauksia jossain sopivissa vaiheissa. Rouvan salkku saa siis jäädä rauhaan, mutta saatan siitä jossain vaiheessa vähän osviittaa antaa. Syy on niinkin yksinkertainen kun se etten näe suorilta rouvan salkkua enkä jaksa sitä aina käydä kyselemässä blogia varten. Ja muutenkin tämä blogi on mun juttu. Aloitan tämänkin salkun seurannan vähän takapainoisesti käymällä läpi vain salkkuni arvon viime vuoden loppuun asti. 2017 on sitten vuorossa erikseen kunhan siitä saan tehtyä selkoa miten sitä tänne esitän.Toivoisin kovasti osaavani tehdä hieman parempia ja monipuolisempia taulukoita, mutta nyt mennään tällä. Ostot kohta on vuosikohtainen, tuotto kohta seuraa tuottoa salkun alusta alkaen ja markkina-arvona on kyseisen vuoden viimeisen päivän mukaan arvo.

2014 oli aloitusvuosi jolloin tein tuon yllä kerrotun 300€ sijoituksen. 8.1.15 ostin superrahastoihin mihin olin laittanut vain 50€ toiset puolikat ja sain kaikkiin satasen lähtötilan. Sitten se sijoitusvuosi olikin ohi, mitään muuta ei tapahtunut. 2016 aloin vähän enemmän ottaa salkkua huomioon ja lisäilin 4 pienellä kaupalla supereita yhteensä satasen arvolla. Sitten syyskuusta eteenpäin aloinkin siirtämään kuukausittain ja 1435,14€ siirtyi salkkuun vuoden loppuun mennessä pääosin supereihin. Ainut poikkeus oli marraskuussa aloitettu 50€ kuukausisäästäminen db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF 1C nimiseen osakkeeseen. Melkoinen nimihirviö ja mulle se on vaan ETF-World.


Kaikki salkut alkaa nollista ja niinpä olen oikein tyytyväinen mihin pääsin 2016 vuoden lopussa. Salkkuni oli 2140€ lukemissa ja siitä 204€ oli tullut tuoton muodossa. Ei nuilla säästötileillä tämmösiä korkoja saa. Eikä kylläkään ole rahakaan pysynyt koskematta tileillä ennen näin hyvin. Ja kun näiden lisäksi on saanut jonkinlaista puskuriakin kerättyä niin lopputulos on oikeinkin loistava.


Alku on aina vaikein ja tärkein. Nyt homma on alkanut. Jatkossa yritän kehittää salkkuani kestämään kaikki tuulet ja tuiskut ja markkinamyllerrykset ja lisäillä pikkuhiljaa salkkuun painoa. Toivottavasti blogikin kehittyy matkan varrella ja lukijat saa siitä myös jotakin itselleen. Ihan mukavaa tämä on toistaiseksi ollut ja palaute positiivista ja kannustavaa. Itse kuitenkin taidan olla tässä suurin hyötyjä. Kiitos kaikille lukijoille!


6 kommenttia:

 1. Lähdit sijoittamaan samoihin aikoihin kuin minä :) Saa nähdä kuinka meidän käy ja koska rysähtää ensimmäisen kerran.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Täytyypä ottaa sun blogi seuraavana seurantaan niin voi nähdä samaan aikaan aloittavan erilaisen polun. Itellä nyt aika heikko tilanne sijoitettavien eurojen kohdalla, mutta katsotaan josko sitä saisi nipistettyä vähän lisää menoista. Kattelin nopean silmäyksen niin näytit olevan vielä nuori kaveri niin millainenkohan salkku sulla on kun pääset 30v. Täällä blogimaailmassa on saanut huomata, että salkun saa isoksi muutamassa vuodessa fiksulla tekemisellä ja säästämisellä.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Katsoin juuri, että sinullakin on jotain kirjoitettavaa ollut. Täytyy ottaa blogisi seurantaan :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista luettavaa, otetaanpa blogisi seurantaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kävinkin vastavierailulla ja lukaisin ensimmäisen postauksesi. Jään myös seurailemaan.

   Poista