tiistai 25. heinäkuuta 2017

Nettovarallisuuden kehitys ja viime vuoden menot

Postaus on vähän venähtänyt kun aika on rahaa ja sitä ei ole sen enempää kun rahaakaan. Rahalla saa aikaa ja ajalla rahaa. Oravanpyörä onkin valmis ja hyppäys sieltä pois on välillä toivottaman pitkän työsaran takana. Täytyy vain jatkaa pitkäjänteisesti eteenpäin omalla strategialla ja yrittää elää hetkessä. Kaikki on hyvin juuri nyt.Kuten blogista on voinut lukea on tähän asti seilattu vähintäänkin tuurilla ja matkan varrella on sattunut onnistumisia sekä vähemmän fiksua toimintaa. Kaiken takana on ollut suunnitelmallisuuden ja järjestelmällisyyden vähyys. Tämän blogin aloitinkin vain jotta voisin todella saada hommat rullaamaan oikeaan suuntaan. Exceleitä oli toki tullut tehtyä lapsesta lähtien, mutta nykyisenkaltainen malli on tuoreempaa perua. Yksi merkittävä asia oli kun ymmärsin laskea nettovarallisuuden rehellisesti. Aikaisemmin oli vain velkainen olo ja jatkuva kädestä suuhun eläminen. Luvut kun joutuivat tarkastelun alle olikin tulos parempi kuin olisin voinut kuvitella. Se mitä luvut olisivat voineet olla jos kymmenen vuotta sitten olisi tämän ahaa-elämyksen kokenut on kohdaltani turhaa jossittelua, mutta toivoakseni nuorempi lukija on viisaampi ja oma jälkikasvu erioten.


Ylläolevan nettovarallisuuden luvut ovat osaltaan hieman epätarkkoja kun menneeseen oli hieman hankala palata tarkkojen lukujen muodossa. Otanta on kuitenkin itselleni riittävän tarkka ja antaa kuvaa tilanteesta. Meillä nettovarallisuutta on nostanut kahdessa yrityksessä mukana olo. Mukaan olen laskenut asunnon ostohinnan mukaan sekä eri käytöissä olevat rahavarat. Muulle omaisuudelle en ole laskenut tarkkaa hintaa vaan laitoin vain 10t, joka olisi saatavilla pelkästään kahden velattoman auton myynnillä. Tämän kohdan tarkempi laskeminen voisi osaltaan nostaa varallisuutta. Toiseen suuntaan taas olen laskenut yritykseni osakkuudessa kiinni olevat rahat, mutta kotiuttaessani ne joutuisin verolle mikä taas pienentäisi varallisuuttani. Itselle tämä lukema oli positiivinen yllätys kun kuitenkin jatkuvasti on ollut tiukkaa ylisuurien kulujen takia. Eihän tässä olekaan mitään hätää kun kaiken myymällä jäisi käteen rahaa. Jossakin on kuitenkin asuttava niin tähänkin asunnon mukaan laskeminen on vähän niin ja näin. 


Menopuolemme tarkempi seuranta alkoi 2015 loppuvuodesta. Tyylinä oli käydä kaikki tilitapahtumat kerran kuukaudessa läpi ja se oli kovin työlästä. Tämä tehtiin vaimon kanssa yhdessä ja oli läpinäkyvää puuhaa molemmille. Monet kerrat vatvottiin lukuja yhdessä ja ihmeteltiin mikä kumma siinä on kun ei niitä kuluja saa alas. Tulot oli kuitenkin suuremmat menoja juuri ja juuri. Alla on menoympyrä kootusti 1/16 - 10/16Tässä on ikävä huomata näin jälkeenpäin kuinka noin puolet rahoista viime vuonna meni täyteen turhuuteen tai jos muut osiossa jotakin järkevää olikin niin ainakin suuren osan olisi saanut jättää pois. Menoja näiden 10 kuukauden aikana oli 72t joista leijonaosan vei siis luotot lähes 18t osuudella. Sijoittaminen on kuulkaas paljon järkevämpää kun näihin tuhlata rahansa. Autolainaa eli jotenkin hyväksyttävää lainaa oli tuosta jokunen osuus sekä mm koroton vaunun laina sekä muutamia muitakin korottomia vaihtoehtoja, mutta kyllähän tuohon summaan arviolta pari tonnia voi laittaa pelkästään korkoihin ja muihin kuluihin. Muut osuus oli sitten alle 17t ja siihen sisältyi ulkomaan ja kotimaan matkailua ja kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitä lie. Asumismenot kuuluisi olla ykkösluokkaa lähestulkoon kaikissa talouksissa, mutta meillä se osuus onkin vasta kolmantena. Sen osuus oli päälle 14t ja valtaosa siitä lyhensi asuntolainaa. Ruokaan upposi reilut 12t sisältäen niitä perusostoksia mitä ruokakaupoista yleensäkin ostellaan mm vaipat, vessapaperit ym hygieniatarvikkeet sekä pienostokset. Autoon upposi reilut 6t ja siitä kiitos liikkuvalle työlle. Muut pakolliset vajaalla 3t osuudella sisältikin kaiken maailman vakuutuksia, nettilaskuja, puhelinlaskuja ja mitä nyt vain on ja työaikana ravitsemukseen upposi 2t luokkaa. Kallista olla reissussa ja syödä päivittäin lounaspöydistä.

Olisikohan tuosta voinut säästää/sijoittaa 30t?? Paha sanoa, mutta mennyt on mennyttä. Toivoa sopii kuluvan vuoden olevan taloudellisesti järkevämpi. Ainakin luotot on nyt pois vaikkakin tulot on pudonnut perheeltä ainakin 30t 2016 vuoteen verrattuna.Lukuvinkki

Tähän kohtaan laitan Terhi Majasalmen Totuus Taloudestasi kirjan mikä innoitti minut laskemaan nettovarallisuutemme. Kirjassa käsiteltiin laajemmin taloutta, säästämistä ja sijoittamista ja oli hyvin selkeä ja helppolukuinen kirja. Itselleni kuitenkin oli tärkeä huomio miten paljon auttaa talouden hallinnossa se kuinka kaikki "mutut" on poistettu. Kun talous on excelissä eikä musta tuntuu muodossa niin ymmärrys siitä missä todella ollaan selkeytyy. Lähtötilanne on selvitettävä niin siirtyessä paikasta A paikkaan B kuin myös siirtyessä varallisuudessa eteenpäin. Suuntaviivat matkaan ja pitkäjänteistä säästämistä niin hyvä tulee. Enempää en tästä kirjasta nyt saa ja jatkon kannalta varmaan lopetan nämä lukuvinkki osiot ellei ne tule luonnostaan mieleen postausta kirjoittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti