tiistai 23. huhtikuuta 2019

Nettovarallisuus nousussa

Edellinen postaus oli mukavaa vaihtelua pelkkien lukujen lateluun verraten ja poikikin kiitettävää pöhinää blogin lukukerroissa sekä hyvien kommenttien muodossa. Täytyykin kirjoitella enemmän sen tyylistä sisältöä lukuja unohtamatta. Selkeä ero oli kuitenkin lukijamäärissä verraten pelkkiin kuukausikatsauksiin. Nyt kuitenkin laitetaan taas lukuja tauluun tämän kuun alun laskelmasta.Joku saattaa ylläolevasta kuvasta huomata etten mikään varsinainen excel velho ole ;) Sainpa silti vanhaa taulukkoa lainaten nuo vuosiluvut tuonne vaaka-akselille. En enää muistanut miten se tehtiin ja kun yritin niin ne vuosiluvut vain menivät tuossa toisena sarjana näyttäen todella tyhmältä. Lopulta nöyrryin siirtämään luvut aiemmin tekemääni taulukkoon, mutta jos joku ystävällisesti viitsii kertoa miten tämä tehdään niin osaan taas hetken aikaa. Tämänkin taulukon olen kuitenkin joskus osannut tehdä.

Luvuista näkee kuitenkin hyvin tätä tarinaa miten perheemme nettovarallisuus on elänyt. Lukujen tarkkuus ei ole alkuvuosina aivan täsmällistä puutteellisen seurannan johdosta. 2007 lukuja on pitkälti ynnätty vain ruutupaperille ja koneelle kun on siirrytty on seurattu alkuun vain maksettuja laskuja yms. Alun luvut ovat kuitenkin riittävän oikein antaakseen kuvaa mistä ollaan tultu. 2010 ostettiin asunto pelkällä lainarahalla ja lainaa otettiin vielä pitkäksi asunnon ostohintaan nähden remontteja ja viemäröintiin liittymistä varten ja siksi oltiin miinuksella sinä vuonna. Näin jälkikäteen pankilla oli aikamoinen riskiasiakas tuossa kohtaa, mutta onneksi kaikki on mennyt ilman ongelmia lainan suhteen. Muutoin on kyllä turbulenssia ollut matkalla.

Tuurilla ne laivatkin seilaavat ja vaikka taloutta hoidettiin ennen kädestä suuhun ja lisälainoja haalien niin tasaisen tappava lainanmaksu sekä kasvava liiketoiminta mahdollisti varallisuuden kasvun myös vaikeina aikoina. Suunta on ollut nyt jo useamman vuoden kuitenkin nousujohteinen ja varsinkin viimeaikoina tulos on ollut vain ja ainoastaan tarkan suunnittelun tulosta. Varsinaisen ensimmäisen nettovarallisuuden laskin helmikuussa 2017 ja uusimman nyt tämän kuun alussa. Kahden vuoden ja kahden kuukauden aikana varallisuutta on onnistuttu kasvattamaan melkein 30t, joka on meille erittäin kova tulos. Suurin vaikutus on luonnollisesti ollut lainan lyhentymistä ja todellisuus iskee silmille vasta siinä kohtaa kun asunto joskus on myyty. Aika ison tappion voi siinä kuitenkin jo ottaa niin ettei velkasumma tulisi kuitatuksi. Salkun kasvatus on kuitenkin antanut vetoapua sekä vuokraustoiminta mitä harrastan yrityksen kautta.

Viimeinen nousu vuodesta 2018 on kuitenkin yllättävän iso vaikka eletään vasta huhtikuuta. Tässähän on vuotta vielä reilusti jäljellä ja tuo 2019 luku on vuoden lopussa varmasti merkittävästi erilainen. Minulta meinaa peruselämässä monesti unohtua kiitollisuus siitä missä mennään. Arjen kyydissä elämä tuntuu usein täydeltä ja vapaata on liian vähän. Samaten talous on vedetty niin tiukille, että on tunne ettei laiva meinaa pysyä kunnolla pinnalla kun tulojen ja menojen suhde on liian usein negatiivinen taikka ainakin lähellä toistaan. Helpottaisi kummasti pieni lisätulo sillä menoja on jo aika paljon hankalampi karsia nykyisen elintason kärsimättä. Olenkin erittäin kiitollinen siitä, että olen ymmärtänyt alkaa joskus laskemaan tätä nettovarallisuutta. Työkaluna tämä on aivan loistava ja kertoo enemmän kun pelkkä fiilis. Vaikka fiilis on usein ettei mitään edistystä tapahdu niin kummasti nuo käyrät osoittavat ylöspäin silti.

Luotan tänä päivänä enemmän ja enemmän siihen, että vaikka matkaa vielä on niin ennemmin tai myöhemmin meidänkin perhe on vaurastunut siihen nähden ettei elämä ole enää selviämistä kuukaudesta toiseen. Olemme oikealla polulla taloudellisesti ja lisätuloja on suunnitteilla sekä jo tuloillaan vuokraustoiminnan puolelta. Olemme siirtyneet ruudusta toiseen ja sen sijaan, että menomme menisivät aina vain huonojen velkojen maksuun olemmekin alkaneet ostaa osalla tuloista varallisuutta joka tuo meille lisää varallisuutta. Lumipallo on vielä pieni ja hentoinen, mutta se kuitenkin on ja pyörii jo alkuvauhteja mäkeä alas. Luotan täysin siihen, että lumipallo ottaa massaa mukaan mäestä ja kasvaa ajan kanssa isommaksi ja isommaksi. On helpompi hengittää.

Olen kiitollinen perheestäni. Terveet lapset ja kaunis viisas vaimo on enemmän kun mitä rahalla saa. Elintaso on kohtuullisella tasolla ja väliin saamme elämyksiä kunhan suunnittelemme varat niihin. Vaimo opiskelee pääsykokeisiin ja minulla on omat kuvioni kohti uutta yritystoimintaa. Itselläni on omat ongelmani, mutta päällisin puolin olen terve ja hyvässä kunnossa ja luotan itseeni ja siihen, että tulevaisuudessa on mielenkiintoisia seikkailuja tuloillaan. Listasin omia onnellisuuteni esteitä alas paperille ja listan pituus sai minut pohtimaan tätä kiitollisuutta todella paljon. Tarkemmin en ole vielä perehtynyt omaan listaani ja kuinka muutan ne onnellisuuteni esteet onnellisuudeksi tässä hetkessä. Lopultakin tilanteen hyväksyminen ja kiitollisuuden tunne tästä hetkestä auttaisi asiaa. Oma kärsimättömyys meinaa välillä vallata alaa ajatuksissa. Kaikki on oikeastaan todella hyvin ja omat ongelmani ovat vain elämän haasteita. Suosittelen kaikille nettovarallisuuden seuraamista sillä monet huolet ovat aivan turhia kun tuntee taloudelliset numeronsa. Elämä on toki paljon muutakin kun taloutta, mutta talouden ongelmat heijastaa yhtenä osa-alueena onnellisuuden kokemukseen. Prosessi jatkuu ja juuri nyt on kaikki hyvin. Juuri nyt voin olla onnellinen. Onnellisuus on pitkälti asenne. Valitse sinäkin tänään tunnetilaksi onnellisuus ja jos ei se meinaa onnistua niin istu alas ja kirjoita tilanteesi auki. Se helpottaa!KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

  1. Nettovarallisuuden lisäksi sinulla on myös netto-onnellisuus nousussa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Jälkimmäinen on ehdottomasti tärkeämpää ja keskimäärin se on helpompaa olla nousussa kun on leivän päälle voita. Usein kuitenkin köyhimmissä maissa tapaa hyvin onnellisia ihmisiä ja heiltä on meillä länsimaalaisilla paljon opittavaa siitä mitä on olla ihminen toiselle.

    VastaaPoista