perjantai 12. huhtikuuta 2019

Maaliskuun menokatsaus

Näin se vain maaliskuukin saatiin taputeltua ja kun huhtikuu ei ole vielä edes puolessa välissä niin ei tämä maaliskuun raportti ole edes kovin myöhässä. Nyt alkaa olla blogi aikataulussa ja pääsee miettimään muutakin sisältöä kun vain pelkkiä kuukausiraportteja luvuista. Toki ensi sijassa tämän blogin perustin vain lukuja varten saadakseni niistä palautteita mitkä mahdollisesti selkeyttäisivät meidän perheen erilaisia ajatuksia taloudesta. En tiedä mikä ansio blogilla on vaiko vain rehellisellä lukujen kirjaamisella, mutta tilanne kuitenkin on nyttemin muuttunut siihen suuntaan ettei rahasta enää riidellä juuri ollenkaan. Alamme olla vaimoni kanssa päässeet pikkuhiljaa samalle puolelle ja talouden suuntaviivat alkaa olla yhteisiä. Toki näkemyseroja syntyy edelleen, mutta perusrauha on taattu. Sanotaan ettei raha ole tärkeää ja näinhän se on. Raha on vain rahaa. Silti rahan kanssa toimiminen on sellaista tunnepeliä, että jos se ei ole hallinnassa niin se hallitsee. Toisinsanoen vanhaa sanontaa tulesta voi muuntaa muotoon - Raha on hyvä renki, mutta huono isäntä-. Jos rahattomuus määrittelee kaiken minkä voi tehdä elämässä on raha isännän roolissa ja elämä on ikävämpää. Toki toimii myös toisinpäin eli jos kaikki toimintasi keskittyy vain lisärahan haalimiseen ei sekään ole yhtään sen terveempi tilanne.

Maaliskuun tulot olivatkin sitten lähes 6400€ ja siihen pitkälti vaikutti vanha päätös luopua firman osakkeista vuonna 2016. Osa osakkeista tuli myytyä nimittäin niin, että ostaja sai maksaa ensimmäisen ja toisen erän 2017 ja 2018 aikana ja viimeisen erän sitten tänä vuonna. Tämä systeemi ei ollut taaskaan taloudellisesti järkevin varsinkin kun raha oli poissa käytöstäni ilman korkoa eikä myöskään tuottanut itselleni korkoa korolle. Kuitenkin joskus sukulaisuussuhteissa tulee toimittua ilman taloudellisen voiton tavoittelua. Tähän kuuhun maistui se lähes 2000€ loppuerä kuitenkin oikein hyvin niin mitä sitä miettimään mitä olisi voinut saada enemmän.

Menoja maaliskuussa olikin sitten 4600€ verran ja erotus jäi vähän alle 1800€ plussalle. Kun tämä ylimääräinen tulo sattui tulemaan kuukauden viimeiseen päivään oli tulos näinkin mukava, mutta mikäli se olisikin tullut vasta huhtikuulla olisi kuukausi ollut 200€ pakkasella eli lasken tämän kuukauden menneen vieläkin ylikulutuksen puolelle.


Asumisen menot olivat normaalit sisältäen sähkölaskun ja lainanhoitokulut. Ruokaa syötiin myös maaliskuussa eikä lukemassa paljoa heittoa normaaliin. Terveys ja hygienia otti aika harppauksen kun se sisälsi 5x sarjakortin vyöhyketerapiaan. Kallista lystiä hoitaa itseään länsimaisen lääketieteen ulkopuolella. Autoilun kulutkin olivat himpun verran kalliita sisältäen myös toisen auton trafimaksun. Muut kulut sisälsivät tällä kertaa harrastusmaksuja ja pientä kodin päivitystä yms. Lapsien menoja nostatti pitkälti musiikkiopiston kausimaksut. Puhelinlaskut olivat nyt tuplat kun niitä maksettiin alkukuusta ja loppukuusta eli käytännössä kahden kuun laskut ja se nieli euroissa lähes 140€. Työruokailukin oli korkealla kun tammikuun harkkapaikan ruokailut piti kirjata taulukkoon ja sieltä tuli vasta nyt lasku. Kaikki kulut siis hieman korkeammat tavanomaisiin kuukausiin verraten.

Kuukauden säästöprosentti oli tässä kuussa huikea 41,8 ja näihin lukemiin pääsy vaatii vahvasti lisätuloja. Lainan lyhennys oli lyhyen helmikuun ansiosta isompi kun meillä tasaerä. Nordnettiin lapioitiin 240€ ja varsinaiseen säästöön vain 50€. Toki tuosta säästösummasta meni enemmänkin varsinaiseen säästöön, mutta se näkyy vasta huhtikuussa kun siirrot on tehty vasta huhtikuun puolella. Kaikkinensa maaliskuu kohteli meitä hyvin vaikkakin päivää myöhemmin tullut lisätulo olisi näyttänyt tuloksen aivan eri valossa. Eteenpäin kuitenkin mentiin taas tässäkin kuussa ja seuraavaksi ajattelin laittaa nähtäväksi pitkästä aikaa nettovarallisuuden mikä on jo useamman kuukauden ajalta jäänyt laskematta. Kiitokset lukijoille!KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

 1. Nämä tulo/meno raportit ovat tylsyydessään älyttömän mielenkiintoisia. Huomaan, että lapsiperheessä heiluntaa on varmasti enemmän kuin kahden aikuisen taloudessa. En nimittäin vieläkään ole päässyt varmuuten mikä olisi helpoin ja järkevin tapa budjetoida menoja. Teoriassa on budjetti, mutta kun lapsiperhe sairastaa voi edellisen kk:n 10e terveyssarake noustakin yhtäkkiä 200e:oon. Noh, ehkä tämmönen täytyy vain sietää. Ideaalistahan olisi kun suunniteltu menoerä ja todellisuus aina kohtaisivat. Kuukaudesta toiseen. Kyllä se rahan lapiointi sinne sijoituksiin/säästöön huomattavasti helpompaa olisi. Pakko se kai on vain yrittää kestää omaa sekavaa tapaani tehdä seurantaa.

  laurisson

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä huonoa omaatuntoa tässä tuntee kun vain raportteja saa aikaan eikä muuten mitään järkevää :) Budjetin tehtävähän on antaa raamit missä toimitaan ja todellisuus on aina jotain muuta. Mitä enemmän muuttujia paketissa on niin sitä enemmän niitä eroja tulee. Oma sekava tapa tehdä seurantaa on varmastikin hyvä ja kun hetken mietit mitä et siinä meinaa kestää niin sitten vain muuttaa sitä ajan kanssa paremmaksi kun tulee joku fiksumpi tapa mieleen :)

   Poista