torstai 5. lokakuuta 2017

Nettovarallisuus ja salkku syyskuussa

Syyskuun katsaus tuli tuossa esiteltyä ja nyt on aika katsoa isompaa kuvaa missä mennään. Nettovarallisuus oikeastaan laski reilusti kun verottaja antoi korjatun päätöksen missä mätkyille tuli tarkka hinta. Rouvakin maksaa mätkyjä satasia ja minä reilun 5000€ niin nämä kun lisäsin nyt lainat kohtaan niin käyrä notkahti rumasti. Tuntui väärältä joten ratkaisin tilanteen niin, että nappasin mätkyjen summan pois tältä vuodelta jokaiselta kuukaudelta kun laina on ollut olemassa kokoajan vaikka vasta tarkka summa tuli tänään. Ikävästi nyt sitten 70t raja karkasi kauemmaksi.


Niinkuin kuvasta hyvin näkyy niin muutokset kuukausitasolla on minimaalisia ja kun graafissa alussa on kokonaisia vuosia ja lopussa kuukausia näyttää se siltä, että kehitys olisi pysähtynyt. Ajattelin tehdä vuoden lopussa tuon graafin niin, että kaikki tämän vuoden summat otan pois ja jätän sinne vain viimeisen päivän tilanteen. Sitten 2018 sitä voikin seurata samoin kun tänä vuonna. Nettovarallisuus on siis tällä haavaa ATH lukemissa 60t yläpuolella.Salkun kehityskään ei kovin kummoisia ole ollut kun napeilla pelataan. Kuitenkin posin kautta mennään ja 6000€ raja on nyt taas rikki. ATH lukemat olivat heinäkuulla ja sinne on vielä matkaa muutama satanen. 1000€ tuotot on ollut jo silloin näpeissä, mutta nyt se viiva tuntuu olevan kauempana. Ei tämä piensijoittajan salkku vielä aivan riippumattomuutta tarjoa, mutta kyllä tämänkin salkun tyhjäämällä pian parisen kuukautta rahoittaa perheen menoja. Pitkäjänteistä hommaa tämä vaurauden kasvattaminen. Toista se ois isoilla tuloilla ja sinkun menoilla, mutta eiköhän tämä perheellisen elämä silti mukavampaa ole kun salkun kasvatus :)


Salkun kurssi on tällä vuodella mennyt tasaisesti eteenpäin yhdellä vuorella. Olisikohan tuo korkein huippu ollut kesäkuun kohdilla. Ainut mikä merkitsee niin plussalla mennään. Tämän salkun realisoinnin paikka on jossain 30 vuoden päässä niin eiköhän tätä kerkeä korkoa korollekin kasvattaa mukavasti vaikka paljoa en saisi tuupattua salkkuun. Vähän tuntuu olevan erimielisyyksiä kotona siitä voiko sijoitussummaa näillä tuloilla kasvattaa. Kyllähän parisuhde ja yhteiset rahat aiheuttaa omat haasteensa, mutta toisaalta se on mielestäni luontevaa kun taas toisessa ääripäässä pareilla on jääkaapeissa omat tasonsa jne. On tämä melkoista luovimista kasvattaa kuukausittaista sijoitussummaa kun toisen mielestä on niin tiukkaa jo nyt. Erilaiset ajatusmaailmat taloudenpidossa varmaan puoltaisi sitä tapaa, että kummallakin olisi omat rahansa. Meillä nyt silti menty näin. Toisen mielestä joku asia on tärkeää ja toinen voi elää hyvin ilman hankintoja. Missä menee kultainen keskitie.

Kuinka teillä on menty pariskuntana rahojen kanssa ja aiheuttako ne riitoja parisuhteeseen?


KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

 1. Meillä on täysin yhteistalous (vaimo ja lapsia). Minä maksan laskut ja hoidan sijoitukset vaimonkin puolesta. Homma sopii meille molemmille näin.

  Se hyvä puoli tässä on, että esim. lasten vaatteet tms. eivät ole vaimon, vaan yhteisiä, tai autolasku ei ole minun. Monessa perheessä näistä ainakin henkisesti ajatellaan jomman kumman menona.

  Riitoja rahasta on harvoin, vaikka aineksia voisi välillä ollakin. Kummallakaan ei ole kalliita harrastuksia, ja lomamatkat ovat yhteisiä. Rahasta toki puhutaan.

  Jos vaimo edes hieman innostuisi itse, avaisin hänelle salkun myös Nordnetiin, tällä hetkellä hänen sijoitusvaransa ovat Seligsonin rahastoissa ja pienessä metsäpalstassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Meilläkin kaikki asiat ovat yhteistaloudessa tietenkin yhteisiä. Riitoja aiheuttaa usein kuitenkin se ettei olla samaa mieltä asioiden tarpeellisuudesta taikka hinnasta.

   Rouvalla on näkökantana kestävä kehitys, laatu, kotimaisuus ja vaikka itsekin arvostan näitä asioita niin olen sitä mieltä ettei aina voi valita sitä mitä haluaisi. Laadukas vaate kestää käytössä enemmän kun huonolaatuinen, mutta jossain rajan on mentävä kuinka monta kertaa arvokkaampi se voi olla. Jos saat kymmenen huonolaatuista samaan hintaan kun yhden hyvälaatuisen niin ehkäpä säästät silloin paljon ostamalla esim vain kaksi huonolaatuisempaa. Tietenkin kauppa on huono jos joudut ostamaan sen 11. huonolaatuisen tuotteen. Yleensä kuitenkin hyvälaatuisen tuotteenkin elinkaari tulee jossain vaiheessa vastaan erinäisistä syistä. Toki meillä on esikoiselle ostettuja vaatteita, jotka on edelleen kunnossa vaikka on kiertänyt koko katraan läpi.

   Eihän näissä yhtä selkeää ratkaisua varmaan olekaan ja kumpikaan ei ole oikeassa vaikka niin luuleekin. Kuitenkin silloin kun ostetaan budjetin yli niin silloin oma sappeni alkaa kiehua kun pelko vanhasta tilanteesta, missä luottoja on joka suuntaan, aktivoituu. Ite haluaisin sijoittaa enemmän kun budjettiin olemme laatineet. Budjetinylityksiä kumpikin ;)

   Poista