lauantai 14. lokakuuta 2017

Lisätuloja yritystoiminnasta

Olen täällä blogissa kertonut oman yrittäjän urani alkuvuosista. Hommat etenivät siihen pisteeseen ettei ala enää kiinnostanut ja toinen ala alkoi kiinnostamaan niin lujaa, että päätin myydä liiketoimintani ja aloittaa opiskelut. Kuitenkin oli kokoajan selvää etten tulisi myymään yritystäni pois vaan pyrin siihen, että saan myytyä vain liiketoiminnan. Liiketoiminnan myynnin suoritinkin sitten hieman hövelisti niin, että huoltomieheni sai liiketoiminnan haltuunsa maksamatta siitä alkuun yhtään mitään. Olisin toki myynyt yritykseni suoraan halvemmalla, mutta hän ei halunnut juosta pankkiin lainaa hakemaan joten tarjosin hänelle eri pituisia osamaksuja joissa oli aina korotusta kokonaissummaan sen pohjalta kuinka pitkän maksuajan hän valitsee. Hän sitten valitsi kolmen vuoden maksuajan ja sain mielestäni hyvän hinnan yrityksestä tällä tavoin. Sopimus laadittiin tietenkin tarkasti ja olenkin voinut olla rauhallisin mielin tarvitsematta juurikaan ressata siitä tuleeko maksut ajallaan. Jos maksu myöhästyisi sovitusta olisi siinä välitön kertakorvaus sekä viivästyskorko ylittyvältä ajalta. Lisäksi hän vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan maksuista ja tarvittaessa joutuisi siis myymään vaikka kotinsa ongelmien ilmetessä. Onneksi kaikki on kuitenkin sujunut hyvin eikä mitään ongelmia ole maksuissa ilmennyt ja jäljellä on enää vuoden verran maksettavaa. Sopimus on kuitenkin aina tehtävä niin, että voit jopa toivoa toisen sitä rikkovan. Toki oikeusprosessit olisivat ikäviä, mutta sopimus oli laadittu niin, että tuttu lakimies tuumasi voiton olevan lähes varma mikäli joskus olisi jouduttu niin pitkälle.

Vielä yrittäjänä toimiessa oli niitä päiviä jolloin varsinainen yritystoiminta ei oikein maistunut. Tuli paljon notkuttua varastolla järjestäen paikkoja ja tehden nippelihommia koneella kehittäen liiketoiminnan seurantaa. Tietenkin myös asiakkuuksien hoitoa puhelimitse sekä asiakastapaamisia tuli tehtyä näiden varastopäivien aikana. Ei se siis pelkkää pelleilyä ollut vaikka paljon meni aikaa myös epäolennaisuuksiin. Näiden varastopäivien aikana tuli myös harrastettua erilaisia laskelmia excelillä ja yhtenä lempiaiheenani oli laskea kannattavuuksia erilaisilla liiketoiminta ideoilla mitä mieleen putkahteli. Olin vuokralla kyseisessä varastossa ja laskin usein myös kuinka paljon kannattavampaa olisi ollut maksaa varastoa itselle vuokran sijasta ja samalla laskea kuinka paljon vuokranantajani hyötyy minusta. Laskelmia tuli vietyä pitkälle ja aina vain isoimmilla hallimäärillä. Alkoi tulla tuntumaa siitä kuinka helppoa ja vaivatonta olisi vain pyörittää varastoilla bisnestä. Kävinkin siihen aikaan muutamia neuvotteluja oman vuokranantajani kanssa sekä alueen muiden hallien omistajien kanssa. Homma kaatui kuitenkin aina siihen, etten uskaltanut lisälainoittaa yritystäni kun oli Finnveralle maksettavaa ja muutenkin elin kädestä suuhun kupaten firman kassaa sitä mukaa kun myyntiä tuli enemmän. Ajatus kuitenkin muhi samassa aivolokerossa asuntosijoittamisen kanssa.

Liiketoiminnan myynnin aikaan firman kassa oli huonossa hapessa. Alkuun osamaksut menivät vanhojen laskujen maksuun sekä verovelkojen hoitamiseen ja Finnveran lainan loppuun saattamiseen. Lopulta oltiin siinä tilanteessa, että firma alkoi lähestyä velatonta pistettä ja osamaksut alkaisivat jäädä kassaan. Oli tullut aika lähteä miettimään mitä seuraavaksi tekisin. Olin jo pitkään tästä vaihtoehdosta puhunut muutamille ystäville ja parin kanssa oltiin juteltu enemmän tai vähemmän vakavastikin aiheesta. Olisin toki voinut mennä pankkiin ja hakea lainaa osamaksueriä vastaan ja aloittaa hommat, mutta halusin mukaan nämä kaksi ystävääni. Kyse ei ollut kuitenkaan mistään hyväntekeväisyydestä vaan laskelmoin tilanteen niin, että saan kahdelta ystävältäni näkemyksiä mitä en välttämättä itse osaisi ajatella ja tietenkin myös kassan täytettä millä homman voi polkaista paremmin käyntiin. Lisäksi yhdessä toimiminen on mukavampaa kun yksin. Alkuvuodesta sain vahvistuksen näiltä ystäviltä, että homma kiinnostaa tosissaan ja he ovat valmiita ostamaan osuuden yrityksestä. Ajatus oli heti keväällä polkaista homma liikkeelle, mutta eihän nämä asiat päivässä etene. Piti selvitellä paras tapa suunnatulle osakeannille ja ystävien piti järjestellä rahoitukset omalta puoleltaan kuntoon. Firman arvo piti laskea myös kohdalleen, joka toki oli sinällään simppeli toimenpide kun firman arvo oli käytännössä vain osamaksuista tuleva kassavirta. Päädyimme lisäämään osakkeiden määrää alun kahden osakkeen lisäksi ja näistä jäi vaimolleni ja minulle hieman yli 50% osuus ja ystäville sitten kumpaisellekin reilun 20% osuudet. Kaikista näistä toimista sai pulittaa ikäviä kustannuksia tilitoimistolle sekä eri instansseille. Paperiasiat kuntoon ja kohteiden lopullinen valitseminen pääsi todenteolla käyntiin. Pankin kanssa neuvoteltiin myös vähän vipua aloitukseen ja saimme sen uutena toimijana 2,5% kokonaiskorolla. Yrityslainat ovat aina vähän arvokkaampia kun yksityisellä puolella, mutta eiköhän tuolle korolle saa tehtyä ajan kanssa jotakin kun voi vähän paremmin alkaa kilpailuttamaan. Nyt olen naimisissa kyseisen pankin kanssa kun omat talolainani ovat sieltä sekä tuleva rakennusprojektikin on tarkoitus toteuttaa kyseisen pankin kanssa.

Olimme ajatellut hommata ensin kolme kohdetta, mutta päätimmekin aloittaa alkuun kahdella riskien minimoimiseksi. Saimme kaksi kohdetta valituksi ja ostetuksi elokuussa. Lainaa otettiin pankista pikkusumma, joka varmasti tulee kuitatuksi siinä kohtaa kun osamaksut liiketoiminnasta ovat maksettu loppuun. Toisessa oli valmiina vuokralainen, jonka kanssa saimme jatkettua vuokrasopimusta vuodeksi eteenpäin määrä-aikaisena, jonka jälkeen toistaiseksi voimassa olevaksi. Toisen kohteen vuokralaisen jouduimme etsimään itse. Tämän kanssa menikin niin, että alkuun tuli heti kaksi tyhjää kuukautta kun piti opetella oikeat kanavat missä ilmoittaa. Lisäksi olimme tyhmyyttäni hommanneet kohteet niin, ettei niihin voinut ajatellakaan muuta kun alv-rekisterissä olevia yrityksiä ja näin torppasimme kaikki yksityiset tilan tarvitsijat pois. Virheistä oppii ja onneksi niihin oli varauduttu kassan puolesta ettei ongelmia päässyt syntymään. Nyt sitten vuokralainen löytyi toiseenkin kohteeseen ja voikin ruveta katsomaan todellisia lukuja mitä tästä hommasta oikein jää käteen. Kotiläksyt on tehty, mutta viimeiset laskelmat on aina tarkempia kun on todelliset luvut tiedossa. Toinen kohde oli velaton ja toisessa oli yhtiölainaa. Nyt sitten näyttää siltä, että toinen kohde pyörisi täysin omalla kassavirrallaan, mutta yhtiölainan omaava tila vaatii hieman enemmän kun tilasta tuleva vuokra on. Kuitenkin kun laskee pankin lyhennyksen sekä yhtiölainan lyhennyksen kotiinpäin tulevaksi niin molemmat kohteet ovat tuottavia ja tämä yhtiölainalla oleva kohde tuokin paljon paremman oman pääoman tuoton.

Laskin homman auki nykytiedoilla ja kassaan pitäisi joka kuussa jäädä jonkun verran täytettä. Juna on siis käynnissä ja tulee aikanaan tuottamaan vetoapua tähän omaan vaurastumisen projektiin kun joskus hamassa tulevaisuudessa näitä rahoja yrityksestä haluamme ruveta kotiuttamaan. Nyt mieli on levollinen tämän projektin suhteen ja nuoruuden haave asuntosijoittaksi pääsemiseksi on ottanut ison harppauksen. Olisiko seuraavien vuosien aikana järkevää hommata joku sijoitusasuntokin vai pitäisikö nyt keskittyä tähän hallipuoleen. Toistaiseksi tuntuu tämä hallipuoli mukavammalta ja turvallisemmalta sillä tänä päivänä tuntuu jokainen olevan asuntosijoittaja. Onkohan sillä puolella jo ylikuumentumisen merkkejä ilmassa. Ja mitä olen lukenut asuntosijoittamisen vuokratuotoista niin tuntuisi nämä hallien tuotot olevan helpommin saatavissa. Lisäksi tällä sijoitetulla summalla olisi ollut hankalaa edes löytää yksiötä. Halleja saa halvemmalla ja nopeammin useita jolloin kaikki munat ei ole vain yhdessä korissa. Yksi kohde on riski mikäli tulisi tyhjiä kuukausia, mutta esim kymmenen kohteen osalla ei yhden tyhjät kuukaudet haittaa kun muut kompensoivat tilannetta.

Nyt on mukava tilanne huomata ettei tässä olla aivan varaton sijoittaja sillä nythän tilanne on niin, että varat on ja sijottaminen voi todella päästä käyntiin. Nälkä kasvaa syödessä ja mieli tekisi lisäostoksille. Täytyy hetki nyt kartoitella tilannetta ja tehdä peliliikkeitä. Kokonaisuudessa tämä projekti on tuonut tähän vuoteen mukavaa lisävärinää. Onko lukijoillani kokemuksia asuntosijoittamisesta taikka toimitiloihin sijoittamisesta? Kuulisin mielelläni kokemuksia näistä tarinoista. Kannustan ihmisiä ottamaan pieniä riskejä ja aloittamaan edes pienimuotoisesti miettimään lisäkeinoja vaurastumiseen ja kassavirran nostamiseen. Toivottavasti en kuitenkaan sahaa tällä omaan oksaani ja joutuvani huomaamaan kuinka kilpailu alalla kiristyy liiaksi ;) Onneksi sentään lukijoita on tätä nykyä blogillani ollut vain reilun 15t lukijan verran ja suosituimpien tekstien osaltakaan ei olla saavutettu vielä 500 lukukertaa. Ehkä tämän avaaminen blogissa ei vielä saa kaikkia suomalaisia ryntäämään hallikaupoille :D Jos kuitenkin ryntäät hallikaupoille niin laitahan palautetta miten hommat etenee.KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

4 kommenttia:

 1. Tuo hallien vuokraus on varmaan hyvä idea. Itse laskin joskus varastovuokria, mutta silloin jätin varastot ideana odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sinulla sai valitsemaan asunnot hallien sijasta? Oliko kyseessä järkisyyt vai tunnesyyt? Olisi mukava todeta jossain kohtaa, että on puolimiljoonaa pääomaa ja rakennuttaa näitä halleja ja myydä jo rakennusvaiheessa luukut pois ja jos joku jäisikin käteen niin pistää vuokralle. Toki asuntojen kanssa olisi mukava touhuta jo siinä vaiheessa. Toisaalta tarvitseeko odottaa siihen, että on puolimiljoonaa pääomaa vai voiko rakennuttajaksi ryhtyä jo pienemmällä pääomalla. Vielä on kysymyksiä ja jarruja, mutta eiköhän tämä elämä etene omalla painollaan ja vuosien kuluttua saattaa olla jo tehnyt vaikka ja mitä ;)

   Poista
  2. Ensimmäinen sijoitusasuntoni oli minun oma entinen asuntoni. En myynyt sitä vaan jätin sen vuokralle, kun ostin uuden asunnon itselleni. Siitä se lähti. Asunnot oli helppo ymmärtää. Toisaalta varmaan hallitkin ovat. Minulla on siis nyt vasta ensimmäinen rakennuttaminen sijoitusasuntohin menossa eli siinä olen noviisi. Mutta halusin kokeilla uutta. Toki olen rakennuttanut ennenkin, mutta en sijoituskäytöön (laskin että näin saan enemmän kun jos olisin ostanut asunnot valmiina, toki sisältyy enemmän riskiäkin, mutta olin mitoittanut että tuohon hintaan voin tuon riskin kantaa).

   Poista
  3. Jep. Tuo kait olisi se luontaisin tapa päästä tähän maailmaan kiinni kun ei myy omaa asuntoa. Itellä ensiasuntona on okt ja sitä en kyllä jätä vuokralle. Ei riitä tuotot ja liikaa vaivaa itselle. Tuo rakennuttaminen on kyllä varmasti kannattavampaa puuhaa kun valmiiden osto, mutta onhan se riskisempää myös. Tässäkin tuotto ja riski kävelevät käsi kädessä. Eräs tuttuni on aloittanut vuoden sisällä rakennuttamaan kolmea asuntoa ja odotankin sitä kun pääsee häntä haastattelemaan. Tuo puoli kiinnostaa, mutta rakentaminen on vielä itselle vierasta.

   Poista