perjantai 26. lokakuuta 2018

Pojan 10v salkku - Onko köyhän järkeä säästää

Vuosi sitten kirjoitin tämän postauksen missä käsittelin esikoistyttäreni 10v salkun tilannetta ja lupailin jatkoa sitä mukaa kun muutkin lapset täyttävät sen 10v. Nyt onkin tullut aika avata tätä salkkua. Olen kertonut salkkujen syntymästä ja muista asioista aikaisemmassa postauksessa mikä kannattaakin lukea pohjalle niin aukeaa tämä postaus paljon paremmin.

Nopeasti kertauksena:

 - Salkut lapsille avattu joulukuussa -14
 - Kuukausisäästö 5€/kk
 - Kolmen kk välein 15€ johonkin superrahastoon kohtuullisen tasapuolisesti


Enemmittä puheitta siinä se salkku on käyrällä. Jyrkänteen laella ollaan ja taidetaan olla juuri pudottu alas. Toivotaan ettei luisuta loputtomiin vaan salkun käyrä nousee yli tämän tason siinä kohtaa kun poika rahojansa tarvii. Sijoittajanhan pitäisi toivoa salkun olevan ostaessa lähes nollatasolla ja myydessä vasta korkealla. Silloin hyöty olisi kaikkein parhainta. Pitkissä kuukausisäästöissä on aina nousunsa ja laskunsa ja parempi olla ressaamatta kurssin liikkeistä.

Lukujen valossa salkun markkina-arvo on tällä hetkellä 751,25€ ja siitä omaa rahaa on ollut 599,99€ (mihin se sentti joutui Nordnet?). Tuottoa salkulla siis on euroissa 151,26€. Esikoisen kohdalla salkku oli 811,44€ ja tuottoa 211,45€. Esikoinen voitti tämän pikku kakkosen 10v salkun 60,19€ erolla mikä meidän säästösummilla vastaa vuoden aikana lapioitua rahaa. Jos salkku täytyisi lunastaa 10v niin Esikoinen silloin olisi todellinen voittaja, mutta nyt tilanne on täysin auki.

Mielenkiinnosta katsoin kuinka kulunut vuosi on esikoisen salkkua kohdellut ja siinä tuoton osuus on laskenut 38,74€ markkina-arvon ollessa 832,7€. Jos postauksen olisin tehnyt alkukuusta olisi tilanne ollut paljon ruusuisempi lukujen valossa, mut markkina on mitä se on.


Onko köyhän siis järkeä säästää? Eihän tuolla oikotietä onneen saavuteta ja tuommoisen summan takia monikaan ei ole valmis näkemään sitä 10v säästämisen vaivaa. Toki salkut on ollut vasta vajaat neljä vuotta nauttimassa korkoa korolle säästämisen voimaa ja siinähän kyydissä aika on ystävämme. Kuitenkin tahdon kysyä asian niin päin, että jos olet köyhä niin helpottaisiko elämääsi jos saisit tänään tuon summan mitä poikani salkkuun on kertynyt? Eihän tuo summa rikkaan mielestä ole paljoakaan, mutta mm köyhä eläkeläinen saa tuolla summalla lähes kk tulojen edestä rahaa. Sillä on jo merkitystä. 5€/kk voi tuntua tänään merkityksettömältä laittaa sivuun, mutta pitkässä juoksussa sekin summa tuo iloa elämään. Onpahan se ainakin tyhjää parempi :)

Tämä sarja jatkuu kolmannen lapsemme kohdalla aikanaan kun 10v tulee mittariin. Pysy kuulolla, mutta älä pidätä hengitystä odottaessasi uutta sarjan postausta ;)
KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA 
varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

 1. Hei, tämä kiinnostaa. Minulla on 4 pojan koltiaista ja typeryyksissään johonkin pankin 0-korko tilille on säästetty. Nuorimmainen ei vielä tiliään ole saanut joten asia olisi ajankohtainen. Perustitko jokaiselle lapselle siis kokonaan oman tilin vai miten tämä "säästälapselle" nordnetissä menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Juu olen tosiaan tehnyt itse saman virheen ja vaikka kyseessä oli S-tuotto niin korko oli naurettava. Sitten vielä siinä oli se, että niistä oli helppo "lainata" jos sattui olemaan tarvetta. Se toki ei ollut S-pankin syy ;)

   Alkuun meillä oli aivan omilla nimillä S-pankin tilit ja nytkin oli selvää kun päädyimme Nordnettiin, että kaikille omilla nimillä. Omasta mielestäni se on kaikista selkein tapa toimia kun rahat on suoraan oikeilla tileillä. Verohyötyjäkin voi saada kun ei tarvitse maksaa aikanaan lahjaveroja vaikkakin näillä summilla siitä ei muutenkaan ole pelkoa :)

   Tilin avaamisesta Nordnettiin kerrotaan monen blogistin postauksessa ja se on helppoa ja yksinkertaista. Itelle se onnistuu sähköisenä, mutta lapselle siihen menee aikaa kun joutuu papereita täyttää ja lähetellä. Helpoimmillaan Nordnet antaa sähköisenä tulostettavat asiakirjat tai lähettää ne postitse. Allekirjoitukset yms ja postiin. Molempien vanhempien täytyy allekirjoittaa paperit ja todentaa henkilöllisyys niin siinä täytyy olla myös yhteisymmärrys.

   Suosittelen avaamaan tilit ja vaurastuttamaan lapsia jo pienestä pitäen. Korkoa korolle ilmiö ei välitä onko summa pieni vai suuri. Ajan kanssa siitä tulee kuitenkin suuri. Tärkeintä on opettaa ilmiötä omille lapsille ja kannustaa heitä jatkamaan tätä läpi elämänsä muiden hyvien taloustaitojen rinnalla.

   Poista