tiistai 6. marraskuuta 2018

Lokakuun lukuja

Lokakuu meni odotuksia paremmin vaikka 500€ ylimääräinen lainanlyhennys hieman hirvitti. Lopultakin tulot-menot olivat vain -22,19€ ja jos huomioi ylimääräisen lyhennyksen niin ilman sitä oltaisiin oltu melkein sen 500€ plussalla. Koska meidän menoissa on huomioitu kaikki poislukien säästöt ja sijoitukset niin teen yleensä vielä uuden menot laskelman mistä otan pois lainan lyhennysosuuden, koska tämähän kuitenkin nostaa meidän nettovarallisuutta. Tällä liikkeellä saatiin kuukausisäästöprosentiksi 29,26%. Tämä laskentatapa on ennenkaikkea psykologisesti helpottava kun negatiiviset kuukaudetkin ovat periaatteessa positiivisia. Vaarallista toki jos sen johdosta sallii ylikulutuksen. Tässä kuussa sallin sen, koska oletus oli jopa pahempi.

Asumisen kulut olivat hurjat 39% ja euroina yli 1800€. Aivan järkyttävän kova hinta siitä, että on katto pään päällä. Suurin summahan tietenkin on lainan lyhentämistä. Mukaan mahtui kiinteistöverot sekä sähkölaskua yms. Ruokakulut olivat 22% ja sekin euroina yli tonnin. Jännän paljon sinnekin. Viimeksi heinäkuussa on Ruokakulut ollut yli tonnin. Lokakuussa on meidän perheessä neljät synttärit niin voihan se ylitys selittyä sillä. Synttärieväät poikkeaa normipöperöistä :)

Autokulut olivat vaivaiset 11% silti kuitenkin päälle 500€. Esim pikkuauto on tankattu 1. ja 31. pva eli eipä näistä kuukausikulutuksista kovin tarkkaa vuosikulutusta saa. Tulos olisi ollut aivan eri mikäli nuo tankkaukset olisivat siirtyneet päivällä eri kuukausille :) Lisäksi ollut isomman auton katsastus tässä kuussa. Toki 12kk ka on enemmän kuin tässä kuussa eli kulut olivat maltilliset. Autoilu on kallista.

Lapset vei kulupiirakasta 9% sitten terveys ja hygienia 7% ja muut kulut tuon 7% myös. Muut kulut on periaatteessa niitä mistä voisi säästää jos aivan pakko olisi. Nyt siinä suurimpana olivat lahjat ja kakkosena omat harrastukseni ja kolmosena kodin tarvikkeita. Aika paljon kaventuisi kyllä elämä näistä säästämällä ja mahdollisesti alkaisi talostakin näkymään rapistuminen jos mitään ei koskaan uusi/korjaa.

Muut pakolliset olivat 3% ja näihin on sisällytetty mm perheen puhelimet ja laskut. Tietenkin voi olla montaa mieltä onko pakollista vielä ekaluokkalaisella olla puhelinta. Meillä kuitenkin on neljällä koululaisella sekä kahdella aikuisella omat luurit ja liittymät ja nyt niitä kilpailutettiin. Vaimo kilpailutti omansa aiemmin ja sai alta 20€ rajattoman liittymän. Ite kilpailutin omani sekä lasten ja netin ja sain oman laskuni alle kympin rajattomana eli samana liittymänä kun vaimollani, mutta vielä kympin halvemmalla. Lapsien liittymät 2,9€/kpl ja niissä rajaton netti. Puhelut ja viestit erikseen, mutta onneksi on watsappi :) Netti oli 13-14€ väliin ja sekin halvempi kuin aikaisempi. Tässä kuussa oli vielä vanhoja ja uusia laskuja sekaisin ym avausmaksuja. 156€ oli tässä kuussa pelkät puhelinlaskut. Huh. Keskiarvona meillä on ollut 76€ puhelinlaskut ja jatkossa laskut pitäisi olla reilusti pienemmät. Ja halvat liittymät onnistuin saamaan kun vaihdoin Elisan Moihin ja heti Elisalta reagoitiin ja peruttiin siirto Moille huokeammilla hinnoilla.

Nordnettiin meni rahaa vähän myöhässä niin tälle kuulle sarake näytti vain 70€. Ehkä nyt Marraskuuhun tuleekin sitten tuplasiirrot. Työruokailu pitkästä aikaa yli 50€ johtuen muutamasta ulkona syömisestä.

Tulojen puolesta mentiin aika lailla 12kk ka eli siihen 4600-4700€ välimaastoon. Menot taas olivat 350€ pienemmät ja pianhan tämä ka tuosta alkaa tippumaan samalle tasolle tulojen kanssa ja mielellään jopa sitä pienemmäksi ;) Tulopuoli toki nousee omien valintojen puolesta helpommin ja yritän keskittyä enemmän siihen kun lisäeurojen säästämiseen.

Nettovarallisuus nousi 1125€ ja viime vuonna noustiin lokakuussa 1407€. Luvut olivat syyskuuta melkein puolet pienemmät, mutta tyytyväinen voi näihinkin olla. Toki mielummin kasvattaisin aina vuosittain lukuja sen sijaan että häviäisin edellisen vuoden nousuille. Nettovarallisuus nousi nyt päälle 76t ja jos tahti jatkuu samana niin talven lopussa voisi olla 80t saavutettu. Toisaalta asuntomme on ollut jo hetken myynnissä eikä siitä ole saatu vielä tarjouksia. Huono laskea asuntoa nettovarallisuuteen ja tuudittautua sen suomaan isoon lukuun jos ei asuntoa saakkaan kaupaksi ostohintaan vaan tekee tappiota. Todellinen nettovarallisuus onkin nähtävissä vasta kun asunto on myyty.

Marraskuussa on vielä ylimääräinen lyhennys asuntolainaan ja se aiheuttaa hieman haasteita. Joulukuussa tulevat veronpalautukset voin ohjata maksamalla sovitut joulu-tammikuun ylimääräiset lyhennykset ja sen jälkeen jatkuu normaali lyhennystahti. Marraskuu voi olla tiukkaa saada plussalle, mutta täytyy tehdä kaikki mitä voi niin tulos näkyy sitten kuukauden päästä. Kyllä me pystytään :)

Kiitokset lukijoille ja ensi kertaan!KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

8 kommenttia:

 1. Pystyttiinkö Elisalla vastaamaan moin hintoihin? Ilmeisesti Moi alkaa olla aika suuri uhka Elisalle, kun polkevat omia hintojaan. Kiinnostaa Moin menestys näin DNAn omistajan, käyttävät nimittäin DNAn verkkoa, kai siitä hyötyy myös DNA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moin hinta oli lopulta aika paljon korkeampi kun Elisan. Toki lähtötilanteessa missä listahintaa olin ottamassa niin Moi oli selkeästi edullisin mitä löysin. Aina tarvitaan näitä halpuuttajia niin hinnat pysyvät kohtuullisella tasolla.

   Poista
 2. Todella halvalla taisitte saada puhelinliittymät, selkeästi Moi alkaa todella huolestuttaa isoja toimijoita. Vajaa vuosi sitten sain vastatarjouksen vanhalta operaattorilta rajattomalla netillä, mutta pitäydyin Moissa. Jälkikäteen tarkastellen tein oikean ratkaisun, 4 gigaa nettiä on riittänyt hyvin, ja minuuttipohjaisella hinnoitteluilla puheluista on tullut maksettua 1-4 euroa kuussa.

  Tätä blogia lukiessa tulee muuten pyyhittyä hikeä otsalta vähän väliä, suurperheen menoluvut on kaksinelävien budjettiin verrattuna melko hengästyttävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kävin vastavierailulla blogissasi. Täytyy ehtiä lukaisemaan ja jäädä seurailemaan. Näitä on aina mukava lukea. Kyllä olen omiin liittymiini erittäinkin tyytyväinen, mutta harmittaa ettei vaimoni saanut samaa kun hänen olisi itse pitänyt se kilpailuttaa ja hän oli juuri vaihtanut hetki aiemmin niin ei nyt sitten jaksanut kikkailla.

   Heh :) Nuo luvut on tosiaan hieman erilaiset mihin muissa blogeissa törmää. Ajattelin blogeja lukiessa, että ei oikein ole samaistumispintaa vaikka samasta asiasta kirjoitellaan niin ajattelin sitten kertoa vähän erilaista tarinaa ;)

   Poista
 3. Meillä 6 hengen taloudessa budjetti 3115 e kk. Teillä suuri osa menee (tai meni lokakuussa asumiseen) asumiseen. Jos meiltä ottaa asumisen pois niin budjetti on 2555 e, jos ta sitäkin on budjetoitu matkailuun 541 e/kk, sis yksi ulkomaanmatka ja kaksi viikkoa Suomen kylpylässä) (meiltä tuo matkalun voi helposti poistaa ja saada sen säästöön). Teillä ilman asumista meni 2815 e (jos kuuhun tuli esim monta vuoden koko suoritusta niin silloin tuo on samoilla linjoilla kuin meillä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Onhan nuo luvut teilläkin kohtuulliset ;) Pikkaisen olisi tehtävää päästä tuohon budjettiin. Meillä taitaa erona olla toistaiseksi se, että meidän tuloilla on hankalampaa suunnitella kylpylälomia yms. Toki se on vain ajan kysymys kun meilläkin tulopuoli on kunnossa. Hiljaa hyvä tulee :)

   Poista
  2. Tuo 2000e/kk kuulostaa aika minimaalisilta kuluilta kun omiin vertaa(lomat vähennän, ne kun ei ole pakollista ;)) Melkeinpä haksahdan kadehtimaan :D

   Poista
  3. Kiitos kommentista! Minä kadehdin Puoli miljoonaa pääomaa nimimerkin tilannetta. Hänellä on sekä tulopuoli isompi, että menopuoli pienempi. Meillähän kun laskee menopuolen niin kyllä se hakee sinne 4000€ rajoille toki niin, että yhtä aikuista kohden sen 2000€. Tiedän kyllä perheitä, jotka pärjäävät vielä paljon pienemmällä.

   Kateudessa ei ole mitään pahaa, koska se antaa vain suuntaviivat mitä kohti voi omaa elämäänsä suunnitella. Vain jos kateus on perisuomalaista missä maksetaan 100€ jos toinen menettää 200€ niin silloin kateus on itseään tuhoava voima. Kadehditaan vain muita ja tavoitellaan niitä kadehdittavia asioita omaankin elämään :)

   Poista