perjantai 3. marraskuuta 2017

Nettovarallisuus ja salkku lokakuussa

Nettovarallisuus jatkui tasaista kasvuaan. Jonkinmoista vääristymää taitaa tähän syntyä kun kuun vaihteen menot menivät hassusti ja taisin katsoa luvut ennen laskujen maksuja mitkä normaalisti maksan aina jo kuun viimeinen päivä. Luvut tähän raporttiin otan aina ensimmäinen päivä. Voisin tietenkin miinustaa ne laskut mitkä arvelen normaalisti hoituneen lokakuun puolella, mutta onko sillä lopultakaan mitään väliä. Eihän tämän raportoinnin kuuluisi mitään suorittamista olla vaan yksi fiksu tapa muiden taloustaitojen rinnalla. Pieni ääni sisälläni sanoo, että kaiken pitäisi olla oikein ja tarkasti niin säilyy vertailukelpoisuus eri kuukausien välillä. Eiköhän se riitä kun ite tietää missä mennään ja vuosien perspektiivillä sillä ei paljon merkitystä ole oliko lokakuussa kovaa kasvua ja marraskuussa pienempää.


Ja edelleen huomiona tuo kuinka käyrän lopun tasaantuminen johtuu aikavälistä kun ensimmäiset arvot on vuoden arvoja ja loput kuukausittaisia. Vuoden loputtua poistan nuo kuukausimuutokset. Ensi vuonna jätän ne kokonaan laittamatta ja seuraan vain aina vuoden viimeistä arvoa. Tai miksei jo ensi kuun raporttiin. Olisihan se paljon selkeämpi. Kun katson lukuja niin vuodesta 2016 nousua ei ole tullut tähän asti kun vajaat 10t. Täytyy sanoa etten ole siihen tyytyväinen kun sen summan pitäisi tulla täyteen jo aivan pelkällä asuntolainalla. Meidän talous vuoden osalta on siis mennyt nollasummapelillä asuntolainaa lukuunottamatta. Toisaalta 10t on iso raha ja onpahan noussut edes sen. Vuokralla asuminen olisi meidän säästämisasteella myrkkyä kun tuokin 10t olisi nyt vuokranantajan taskussa ja meidän nettovarallisuus olisi kuolleen hlön aivokäyrällä. Asuntolaina siis kannattaa kun jossain on aina asuttava. Muutenhan se on vähän turha kulu ja velattomaan asuntoon olisi syytä pyrkiä mahdollisimman nopeasti. Siihen pääsisi pienellä lainalla nopeammin kun suurella. Meillä on projekti suunnitteilla kasvattaa lainamäärää. Taloustaidot on teoriassa paljon helpompia kun käytännössä ;)



Kyllähän tässä itsensä tuntee hölmöksi esitellessään kuukausi toisensa jälkeen salkkua. Häpeän tunne nousee esiin kun sisäinen ajatus olisi se kuinka salkun pitäisi kohota kuukausi toisensa jälkeen niinkuin muillakin bloggareilla. Kuitenkin koko julkisen raportoinnin ideana itellä on ollut alusta saakka tarjota erilainen tarina johon kenties pienituloisemman olisi helpompi samaistua. Maasta se pienikin ponnistaa tarkoittaa juuri tätä pitkäjänteistä salkun rakentamista. Ei sinne paljoa mene lisää kuukaudessa, mutta kuukaudesta toiseen summat nousee. Hitaasti mutta varmasti. Ja jos markkina olisi apuna ja suosisi mun valintoja niin saisi vähän nopeampaa nousua. Kuitenkaan mitään syytä ei ole verrata itseään muihin. Tai jos on pakko verrata niin voisiko mielelle olla parempi kun vertaat menestyjien sijasta itseäsi epäonnistujiin. Mikä siinä onkin, että tulee aina peilattua omaa tilannettaan niitä vasten joilla on asiat paremmin. Oikeastihan tämä minun pieni salkkuni on paljon enemmän kun mitä monella muulla suomalaisella on. Monihan toimii toiseen suuntaan ja kasvattaa omaa tuskaansa aina vain syvemmällä montulla. Minunhan kuuluisi heittää tuo häpeä pois ja olla ylpeä. Kiitollinen siitä kuinka hyvin asiat ovat ja arvostaa sitä mitä on.



Paremminkin olisi voinut mennä kesän alun huipuilta. Fiksu treidaaja olisi nähnyt kristallipallostaan tilanteen ja tyhjentänyt salkusta suorat osakkeet ja nythän ne voisi vielä ostaa takaisinkin isommilla positioilla taikka laajentamalla hajautusta muihin osakkeisiin. Ehkä se treidaaja voi silti tehdä joskus turskaakin omassa suuruuden harhassaan, mutta niistä ei kerrota. Minulla on salkku pysynyt muuttumattomana ostojen jälkeen. ETF- kuukausisäästäminen jatkuu ja jos pystyn niin supereita salkkuun. Myyntinappula on itselleni vieras. Sisuni on ollut alusta saakka osta ja unohda. Unohtaminen ei onnistu kun olen sharevillessä sekä teen kuukausiraportit. Pysyn kärryillä mutten silti reagoi mihinkään eli periaatteessa unohdan. Toki reagoisin jos tietäisin varmaksi ettei osakkeellani ole mahdollisuutta nousta enää ylös edes ajan kanssa. Kukin tavallaan ja tärkeintä on olla mukana pelissä. Ei se elämä ainakaan parannu valittamalla ja kasvattamalla omaa velkamonttuaan.



KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

  1. Jonkin verran on tullut "varmoja" kohteita treidattua. Tulos on +/-0, välillä on onnistunut hyvin pienien kauppojen kohdalla, mutta muutama huono isompi kauppa vie pohjan pois. Pitkäjänteisesti ajan kanssa, aika on tässä paras ystävä. Tällainen kuukausittainen seuranta voisi olla itsekin hyvä aloittaa, näkisi ainakin mihin suuntaan on menossa, pitäisi vain jaksaa kaikki kuukauden tulot ja menot alkaa eritteleen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Juurikin näin siinä usein käy, että välillä voitat ja välillä häviät. Ja kyllä sitä niistä voitoista puhutaan isoon ääneen, mutta tappiot jätetään kertomatta. Tilastollinen fakta puoltaa tietenkin jonkun onnistumista treidaamisessa, muttei se silti taida olla enemmistön hupia. Aika on ystävä ja sitä pitäisi riittää ellei sitten yllätyksiä satu.

      Suosittelen ehdottomasti kuukausittaista seurantaa ja kun hyvän mallin on saanut itselle sopivaksi niin sitä samaa pohjaa kun käyttää ja merkitsee kulunsa aina koneella käydessä niin ei se käy edes työstä ;) Ja vielä parempi jos innostut ihan blogia ruveta pitämään niin julkinen "vastuu" varallisuuden kasvattamisesta voi tuoda lisäväriä muuten niin tylsään säästämiseen ja sijoittamiseen. Ainakin yhden lukijan saisit tästä blogiisi ;)

      Poista