maanantai 17. kesäkuuta 2024

10v poikani salkku - Pienituloisen ponnistelua

Lyhyesti tilannetietoa missä mennään. Blogin edellinen postaus on puolentoistavuoden takaa ja koski myös 10v salkkuraporttia. Ei minusta taida tulla enää aktiivista bloggaria ja ilman tätä 10v salkkuraporttia tuskin tähän edes olisin nyt palannut. En odota tällä olevan enää lukijakuntaa ja toisaalta kirjoitan tämän vain, koska täällä nämä sitten ovat tallessa. Toki jos joku näitä vielä lukee, niin olkaapa hyvät. En tosin sano mitään blogin jatkamisesta tai lopettamisesta, mutta vielä ei ole tullut kipinää jatkaa bloggausta.

Lyhyesti kerrottuna saimme koulut valmiiksi vaimon kanssa ja olemme nyt molemmat työelämässä. Molemmat sijoitamme edelleen ja salkut ovat hiljalleen kasvaneet, mutta omalta kohdalta kuukausisäästäminen on ollut vähän tauolla, koska opiskeluaikana talous ei ollut ihan kohdillaan. Pitäisi nyt kesän aikana tai syksyllä tehdä kunnollinen talouskatsaus, kun molemmilla alkaa tulotasot olla suhteellisen tasaiset. Asumme edelleen vuokralla, mutta omistamme sijoitusasunnon. Yrityksemme kautta meillä on myös sijoitusasuntoja. Ehkä joskus avaan enemmän mitä näillä rintamilla tapahtuu tai sitten en. Riippuu varmaan paljon haluanko olla bloggari vai en.


Sitten otsikon asiaan.Tämä salkkukatsaus on nyt kuudennen lapsemme 10v salkusta ja sarjan viisi ensimmäistä osaa löytyvät täältä (1)täältä (2)täältä (3)täältä (4) ja täältä (5). Ne kun lukee pohjalle niin tietää hieman mistä oikein on kyse. Jos minulla vielä on vanhoja lukijoita, niin ehkä nyt ymmärrätte paremmin miksi emme ole sijoittaneet isompia summia lapsille kuukausittain, kun suurperheessä esim näihin kuuteen salkkuun menee 30€/kk, mutta jos summa olisi per lapsi vaikkapa 50€, niin pitäisi löytyä jo 300€ pelkästään lasten salkkuihin. Ja jotta asia saa vielä enemmän perspektiiviä niin tuo 300€ on vain pieni osa siitä mitä menee lasten harrastusmaksuihin kuukaudessa. Ei ole lasten kasvatus halvin harrastus.

Nopeasti kertauksena:

 - Salkut lapsille avattu joulukuussa -14
 - Kuukausisäästö 5€/kk 
 - Kolmen kk välein osto 15€ johonkin superrahastoon kohtuullisen tasapuolisestiTässä pitäisi olla graafi salkun kehityksestä, mutta ei nyt ole. Kuvastaa hyvin miten suurin into blogiin on mennyttä.Salkku on kehittynyt ihan kivasti ja nousua on tullut. Salkun avaushetkellä poikani oli noin puolivuotias. Toisin sanoen ensimmäiset puolivuotta hukattiin korkoa korolle ilmiöstä vaikkei sen vaikutus aivan älytön olekaan näin pienillä summilla. Prosentit kuitenkin ovat samat myös pienillä summilla ja jostain aina pitää lähteä. Katsotaanpa hieman euroissa mitä poikani salkulle kuuluu. Pienenä huomiona salkkuun ei ole sijoitettu vielä 600€ vaan vasta 594,98€ sillä siirrämme aina 15€ kerrallaan ja tässä on ollut jokin säätö, että siirtynyt kuukaudet hieman. 600€ pitäisi siis olla täynnä kun 10v on laittanut 5€/kk. Salkut eivät siis ole aivan vertailukelpoiset isosisaruksiensa salkkuihin nähden, mutta menkööt tällä tarkkuudella. Tasataan vielä näitä lähempänä 18v synttäreitä, niin ei tule sisaruskateutta.

Esikoisella tuli 10v- täyteen siis 10/17, pojalla 10/18, tytär-2 01/20, tytär-3 09/21, tytär-4 02/23 ja poika-2 saavutti 10v viime viikolla.

Esikoinen 10v        sijoitus 599,99€ ja tuottoa 211,45€ jolloin päästään 811,44€ salkkuun.
Poika 10v              sijoitus 599,99€ ja tuottoa 151,26€ jolloin päästään 751,25€ salkkuun.
Tytär-2 10v            sijoitus 600,00€ ja tuottoa 240,03€ jolloin päästään 840,03€ salkkuun.
Tytär-3 10v            sijoitus 589,99€ ja tuottoa 472,51€ jolloin päästään 1062,50€ salkkuun.
Tytär-4 10v            sijoitus 594,98€ ja tuottoa 300,56€ jolloin päästään 895,54€ salkkuun.
Poika-2 10v           sijoitus 594,98€ ja tuottoa 341,06€ jolloin päästään 931,04€ salkkuun.

Jos joku ihmettelee missä kahdelta ensimmäiseltä sentit niin minäkin ihmettelen. Nordnet sen tietäisi ja jos oikein lähtisi laskemaan tätä sentin puuttumista korkoa korolle ilmiön pohjalta niin jo sadassa vuodessa vahinko alkaisi olla mittasuhteissa harmittaa isosti. Nyt se on vain sentti joten antaa olla. Ja sama sentti puuttuu myös neljänneltä lapselta ja nyt viidenneltä ja kuudennelta puuttuu jopa 2 senttiä. Lisäksi sijoitus ja tuotto yhteenlaskettuna voi tuoda senttieroja, kun ilmeisesti jotenkin pyöristykset summista muuttavat salkun arvoa. Ne kuuluisat desimaalit.

Pojalla on ollut kunnia jäädä pienimpään summaan 10v-synttäreillä. Onneksi pojan kannalta matka ei päättynyt 10v salkkuun, vaan jatketaan vanhempien toimesta ainakin 18v syntymäpäivään asti. Toivottavasti lapsi toteaa siinä kohtaa vielä jatkaa itse sijoittamista. Kuusi eri tulosta näyttää hienosti senkin puolen, ettei ole ihan sama missä kohtaa salkusta ottaa rahat ulos, sillä pojan kohdalla 2018 lokakuun lopussa oltiin menossa alamäkeä. Tytär-3 on saanut ylivoimaisesti eniten tuottoa 10v-kohdalla ja toiseksi tulee Poika-2 jääden kuitenkin kauas voittajasta.

Entä mitä kuuluu Esikoisen, Pojan, Tytär-2 ja Tytär-3, Tytär-4 salkulle nyt? Esikoinen on nyt lähestymässä 17v ja hänen salkun markkina-arvo on 3304€ eli jotain on tapahtunut reilun 6v aikana. Laskennallisesti meidän säästöt 18v aikana per lapsi olisi 1080€ ja aikaa on vielä reilu vuosi 18v syntymäpäiviin. Nyt onkin jo triplattu se mitä vanhemmat säästää. Hienoa nousua. Esikoinen on kuitenkin lievästi huijannut ja ostanut itse rahastoja, mutta olen jo tippunut kärryiltä kuinka paljon hän niitä onkaan ostanut.

Poika on nyt lähestymässä 16v ja hänen salkun markkina-arvo on 1704€. Poika on siis saanut 10v synttäreiden jälkeen lisättyä markkina-arvoa reilun tonnin ja hänenkin salkkunsa on isompi kuin mitä vanhempien säästämät rahat ja aikaahan vielä on yli 2v. Poika kuluttaa euronsa tietokoneen päivittämiseen tai muuhun itselleen tärkeään eikä sijoituskärpänen ole häntä puraissut.

Tytär-2 salkku on ehtinyt 10v syntymäpäivistä lihota nyt 2111€ arvoon eli yli tonnin nousua on hänellekin tullut ja ikä on hieman lähempänä 14v kuin 15v. Tytär-2 on myös laittanut hieman sijoituksiin rahaa, joten ihan ei ole vertailukelpoinen isoveljeen nähden. Toivoa sopii, että poika huomaa isosiskonsa reilun etumatkan ja pikkusiskonkin ohituksen ja tekee tästä johtopäätöksiä. Tämä teksti on kopioitu edellisestä postauksesta ja sitä muokkailen tähän sopivaksi. Vielä ei ole aikaisempi toiveeni toteutunut.

Tytär-3 salkku on muuttunut 10v synttäreistä 1292€ markkina-arvoon. Nousua siis 10-v synttäreistä noin 250€ ja aikaa tässä välissä on kulunut liki 3 vuotta. Ei ole markkina nyt ollut kovin suotuisa. Vaikka salkku onkin ollut 10v synttäreiden kohdalla selkeä voittaja, niin kehitys on viime kursseissa ollut heikompaa. Sama toki kaikilla lapsilla, kun samoja indeksejä ostettu.

Tytär-4 salkku on noussut 10v synttäreistä 1094€ markkina-arvoon. Nousua tullut hänelle noin 200€, mutta vasta vaivoin on ylitetty 12v tyttären kohdalla tuo summa, mikä oli Tytär-3:n 10v-salkun summa. Hänenkin salkku silti isompi kuin mitä vanhemmat tulevat hänelle säästämään 18v aikana.


Korkoa korolle ilmiö toimii pienillä ja isoilla luvuilla aivan samalla tavalla ja kun luvut on pienet niin ei ole varaa jättää tämmöistä ilmiötä käyttämättä. Mitä pienemmät tulot sitä enemmän pitää hyödyntää korkoa korolle ilmiön vetoapua vauraamman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Poika-2 on saanut nauttia pisimpään korko korolle matkasta kun hänen salkku on avattu alle puolenvuoden iässä. Toki kaikille lapsille avattiin salkut samana päivänä ja ero tuleekin vain aloitusiästä. Itselleni yllätyksenä tuli silti Tytär-3 salkun ylivoima muihin nähden. Erohan ei selity sillä, että salkku on kasvanut pisimpään korkoa korolle vaan kyllä suurin syy selittyy sillä kuinka pörssi nousee ja nousee jatkuvasti. Olen toki saanut nähdä ettei pörssi aina nouse kun koronakuoppa vei saldoja alas. Vuosi 2022 ei ollut myöskään kummoinen vuosi ja alas tultiin rytinällä kiitos itänaapurimme. Poika-2 pesi silti 10v-päivänä neljä vanhinta sisarustaan häviten vain Tytär-3:n salkun arvolle. Liekö voiton ansiona pidempi sijoitusaika vaiko vain suotuisa kurssitilanne.

Rikkaammalle summat ovat pieniä, mutta pienituloiselle nämäkin summat ovat merkittäviä. Voi valita ostaako lapselle kerran kuussa jonkun 5€ turhakkeen mistä on hetken iloa vai laittaako sen kasvamaan. Mielummin minä annan lapsilleni erilaisen mallin mistä he voivat sitten aikuisena tehdä omat johtopäätöksensä. Jos omat lapseni aikanaan tämän johdosta tekevät saman omille lapsilleen edes tuplaamalla summan ollaan jo oikeasti isojen asioiden äärellä. Näin kun sukupolvet toimisivat aina toisia viisaammin olisivat jälkikasvumme taloushuolet historiaa. Eikä tämän aikaan saaminen maksanut kuin 5€ kuukaudessa. Ja aikaa tietenkin sekä korkoa korolle ilmiötä.

Ja vielä lisähuomiona salkkumme avausajankohta oli joulukuussa -14. Olen siis ollut sijoittajana pian 10v ja tästä voisi melkein jotakin kirjoittaa jos sattuisin muistamaan. Ei minusta silti tullut sen enempää sijoittajaa kuin bloggariakaan. Enemmän olen vain laittanut hommia alkuun ja jäänyt passiivisesti seuraamaan. Perheen tulot ja kulut eivät vieläkään ole hallinnassa ja vaatisi isoa tilannekatsausta yhdessä vaimon kanssa, jotta pääsisimme takaisin kasvu-uralle. On meillä silti nytkin parempi tilanne kun tuolloin 2014 kun aloitimme sijoitukset.


KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti