torstai 9. helmikuuta 2023

10v tyttäreni salkku - Pienituloisen ponnistelua

Lyhyesti tilannetietoa missä mennään. Blogin edellinen postaus on puolentoistavuoden takaa ja koski myös 10v salkkuraporttia. Eipä siis ole kauhian aktiivista bloggausta ollut. Syynä on tietenkin älyttömän kiireinen elämäntilanne ja sitä kautta ei niin tärkeiden asioiden karsiminen. Blogi valitettavasti on kuulunut siihen. Eli suurperhe missä toinen osapuolisko opiskelee yliopistossa sekä työskentelee lastensuojelun parissa ja taas minä, joka opiskelen sosionomi+diakonin tutkintoa ja käyn samalla töissä lastensuojelussa ja vielä harkatkin kuuluvat pakettiin. Tästä ei paljoa löydy ylimääräistä aikaa. Valitettavan usein on tuntunut siltä, ettei suutarin lapsilla ole kenkiä. Onneksi sentään nyt on hieman rauhallisempi tilanne ja ehkäpä jouluksi saan koulun purkkiin.

Mielenkiintoisena lisänä elämääni on tullut lapsen koulunkäynnin haasteiden myötä pohdintaa syistä ja seurauksista. Lapsen oireilu oli hieman tutun oloista omasta lapsuudesta. Kun sitten näitä tutkittiin ja samalla itselleni osui Psykopodian jakso - ADHD-aikuisella, alkoikin kaikki loksahdella paikoilleen. Reilun kymmenen vuoden ajan olen miettinyt, että jotakin häikkää itsessä on ja näitä olen yrittänyt itsensä kehittämisellä sekä terapialla korjailla. Syy taitaakin olla kuitenkin ADHD. Työterveyden kautta olen saanut tutkimukset alkuun kesällä ja nyt on reilu parisen viikkoa ollut lääkekokeilu. Ensimmäisestä lääkkeestä alkaen olen huomannut monen asian muuttuneen. Tärkeimpänä pitäisin sitä, että olen alkanut saamaan asioita aikaan. Kaikki itsensä kehittämisen taidot ovat nyt jalostuneet pitäisi-ajattelusta toiminnaksi ja päivittäin teen fiksuja valintoja hyvästä fiiliksestä. En jaksa kaikkea avata, mutta esimerkkinä sain yli kahden vuoden pitäisi-fiiliksen sijasta liityttyä avantoseuraan ja nyt takana on jo 8 peräkkäistä aamua avannosta käsin. Tätäkö se elämä olisi voinut olla jos tämä olisi huomattu jo aiemmin ala-asteella. Parempi kuitenkin nyt kun ei koskaan. Blogikin on ollut monesti pitäisi-asteikolla ja nyt senkin suhteen on rauha. En bloggaa jos ei siltä tunnu ja juuri nyt ei aika ole puolella. Katsotaan miten elämä etenee ja saanko tämän jossain kohtaa uudelleen lentoon. Blogia ei kuitenkaan ole ajatustakaan poistaa ja melkoisella varmuudella tämä ei ole viimeinen postaus.


Sitten otsikon asiaan.Tämä salkkukatsaus on nyt viidennen lapsemme 10v salkusta ja sarjan neljä ensimmäistä osaa löytyvät täältä (1)täältä (2)täältä (3) ja täältä (4). Ne kun lukee pohjalle niin tietää hieman mistä oikein on kyse.

Nopeasti kertauksena:

 - Salkut lapsille avattu joulukuussa -14
 - Kuukausisäästö 5€/kk 
 - Kolmen kk välein osto 15€ johonkin superrahastoon kohtuullisen tasapuolisesti


Salkku on kehittynyt ihan kivasti ja nousua on tullut. Salkun avaushetkellä tyttäreni oli noin pari kk alle 2-vuotias. Toisin sanoen ensimmäiset lähes 2-vuotta hukattiin korkoa korolle ilmiöstä vaikkei sen vaikutus aivan älytön olekaan näin pienillä summilla. Prosentit kuitenkin ovat samat myös pienillä summilla ja jostain aina pitää lähteä. Katsotaanpa hieman euroissa mitä tyttäreni salkulle kuuluu. Pienenä huomiona salkkuun ei ole sijoitettu vielä 600€ vaan vasta 594,98€ sillä siirrämme aina 15€ kerrallaan ja tässä on ollut jokin säätö, että siirtynyt kuukaudet hieman. 600€ pitäisi siis olla täynnä kun 10v on laittanut 5€/kk. Salkut eivät siis ole aivan vertailukelpoiset isosisaruksiensa salkkuihin nähden, mutta menkööt tällä tarkkuudella.

Esikoisella tuli 10v- täyteen siis 10/17, pojalla 10/18, tytär-2 01/20, tytär-3 09/11 ja nyt tytär-4 saavutti 10v toissapäivänä.

Esikoinen 10v    sijoitus 599,99€ ja tuottoa 211,45€ jolloin päästään 811,44€ salkkuun.
Poika 10v           sijoitus 599,99€ ja tuottoa 151,26€ jolloin päästään 751,25€ salkkuun.
Tytär-2 10v        sijoitus 600,00€ ja tuottoa 240,03€ jolloin päästään 840,03€ salkkuun.
Tytär-3 10v        sijoitus 589,99€ ja tuottoa 472,51€ jolloin päästään 1062,50€ salkkuun.
Tytär-4 10v        sijoitus 594,98€ ja tuottoa 300,56€ jolloin päästään 895,54€ salkkuun.

Jos joku ihmettelee missä kahdelta ensimmäiseltä sentit niin minäkin ihmettelen. Nordnet sen tietäisi ja jos oikein lähtisi laskemaan tätä sentin puuttumista korkoa korolle ilmiön pohjalta niin jo sadassa vuodessa vahinko alkaisi olla mittasuhteissa harmittaa isosti. Nyt se on vain sentti joten antaa olla. Ja sama sentti puuttuu myös neljänneltä lapselta ja nyt viidenneltä puuttuu jopa 2 senttiä.

Pojalla on ollut kunnia jäädä pienimpään summaan 10v-synttäreillä. Onneksi pojan kannalta matka ei päättynyt 10v salkkuun, vaan jatketaan vanhempien toimesta ainakin 18v syntymäpäivään asti. Toivottavasti lapsi toteaa siinä kohtaa vielä jatkaa itse sijoittamista. Viisi eri tulosta näyttää hienosti senkin puolen, ettei ole ihan sama missä kohtaa salkusta ottaa rahat ulos, sillä pojan kohdalla 2018 lokakuun lopussa oltiin menossa alamäkeä ja kuvan graafista näkee kuinka tämän jälkeen vain koronadipissä on ollut arvot yhtä alhaalla. Tytär-3 on saanut ylivoimaisesti eniten tuottoa 10v-kohdalla ja toiseksi tulee Tytär-4 jääden kuitenkin kauas voittajasta.

Entä mitä kuuluu Esikoisen, Pojan, Tytär-2 ja Tytär-3 salkulle nyt? Esikoinen on nyt pian 15v ja hänen salkun markkina-arvo on 2303,11€ eli jotain on tapahtunut reilun 5v aikana. Laskennallisesti meidän säästöt 18v aikana per lapsi olisi 1080€ ja aikaa on vielä lähes 3 vuotta 18v syntymäpäiviin. Nyt onkin jo ylitetty se mitä vanhemmat säästää. Hienoa nousua. Esikoinen on kuitenkin lievästi huijannut ja ostanut itse Handelsbankenin Usa-rahastoa 100€ ja myöhemmin vielä 190€ ja kun se on nyt 325,22€ arvossa niin tämä pitäisi miinustaa tuosta esikoisen salkusta jolloin se on rahaa minkä vanhemmat on sijoittanut eli 1977,89€.

Poika on nyt yli 14v ja hänen salkun markkina-arvo on 1435,62€. Poika on siis saanut 10v synttäreiden jälkeen lisättyä markkina-arvoa 684,37€, josta vanhempien sijoittamaa rahaa on karkeasti 250€. Poika kuluttaa euronsa tietokoneen päivittämiseen tai muuhun itselleen tärkeään eikä sijoituskärpänen ole häntä puraissut.

Tytär-2 salkku on ehtinyt 10v syntymäpäivistä lihota nyt 1589,18€ arvoon eli yli 749€ nousua reilussa kolmessa vuodessa. Tytär-2 on kuitenkin tainnut laittaa omaa rahaa likoon 200€ ja siten on ohittanut isoveljensä. Toivoa sopii, että poika huomaa isosiskonsa reilun etumatkan ja pikkusiskonkin ohituksen ja tekee tästä johtopäätöksiä.

Tytär-3 salkku on muuttunut 10v synttäreistä 1070,20€ markkina-arvoon. Nousua siis 10-v synttäreistä 7,7€ ja aikaa tässä välissä on kulunut noin puolitoista vuotta. Ei ole markkina nyt ollut kovin suotuisa. Kuitenkin puolentoista vuoden aikana vanhemmat on laittanut 90€ salkkuun, joten arvo on siis sulanut. Vaikka salkku onkin ollut 10v synttäreiden kohdalla selkeä voittaja, niin kehitys on viime kursseissa ollut heikompaa. Sama toki kaikilla lapsilla, kun samoja indeksejä ostettu.

Korkoa korolle ilmiö toimii pienillä ja isoilla luvuilla aivan samalla tavalla ja kun luvut on pienet niin ei ole varaa jättää tämmöistä ilmiötä käyttämättä. Mitä pienemmät tulot sitä enemmän pitää hyödyntää korkoa korolle ilmiön vetoapua vauraamman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Tytär-4 on saanut nauttia pisimpään korko korolle matkasta kun hänen salkku on avattu alle 2-vuoden iässä. Toki kaikille lapsille avattiin salkut samana päivänä ja ero tuleekin vain aloitusiästä. Itselleni yllätyksenä tuli silti Tytär-3 salkun ylivoima muihin nähden. Erohan ei selity sillä, että salkku on kasvanut pisimpään korkoa korolle vaan kyllä suurin syy selittyy sillä kuinka pörssi nousee ja nousee jatkuvasti. Tytär-2 syntymäpäivien jälkeen sainkin nähdä ettei pörssi aina nouse kun koronakuoppa vei saldoja alas. Vuosi 2022 ei ollut myöskään kummoinen vuosi ja alas tultiin rytinällä kiitos itänaapurimme. Tytär-4 pesi silti 10v-päivänä kolme vanhinta sisarustaan. Liekö voiton ansiona pidempi sijoitusaika vaiko vain suotuisa kurssitilanne.

Rikkaammalle summat ovat pieniä, mutta pienituloiselle nämäkin summat ovat merkittäviä. Voi valita ostaako lapselle kerran kuussa jonkun 5€ turhakkeen mistä on hetken iloa vai laittaako sen kasvamaan. Mielummin minä annan lapsilleni erilaisen mallin mistä he voivat sitten aikuisena tehdä omat johtopäätöksensä. Jos omat lapseni aikanaan tämän johdosta tekevät saman omille lapsilleen edes tuplaamalla summan ollaan jo oikeasti isojen asioiden äärellä. Näin kun sukupolvet toimisivat aina toisia viisaammin olisivat jälkikasvumme taloushuolet historiaa. Eikä tämän aikaan saaminen maksanut kuin 5€ kuukaudessa. Ja aikaa tietenkin sekä korkoa korolle ilmiötä.


KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

2 kommenttia:

 1. Mukava kuulla että hiljaiselosta huolimatta kirjoituksia on ehkä joskus tulossa taas aktiivisemmin.

  Tuo adhd asia on vähän kaksiteräinen miekka. Kiinnitin huomiota tuohon yhteen lauseeseen "Tätäkö se elämä olisi voinut olla jos tämä olisi huomattu jo aiemmin ala-asteella." Nyt ottamatta kantaa juuri sinuun, niin jotkut ilman muuta hyötyisivät siitä että hakee apua aiemmin. Toiset taas hyötyisivät siitä, että myöntävät elämän olevan joskus hankalaa ja kaikkiin ongelmiin ei ole ihmepilleriä. Työssä näkee paljon ihmisiä jotka hakevat tästä ihmepilleristä apua laihduttamiseen, nukkumiseen tai keskittymiseen, kun oikea vastaus olisi oikeiden toimintatapojen opetteleminen. Mutta se on monelle liian tylsä ja tavallinen vastaus. :)

  Tsemppiä loppurutistukseen koulun kanssa. Aikuisopiskelu ei ole herkkua, varsinkaan jos saa siihen mitään tukea. En tiedä miten olisin pystynyt siihen jos olisi pitänyt samalla huolehtia perheestä. Koulu ja työt veivät riittävästi vapaa-aikaa. Tosin eipä sitä nyt töissäkäydessäkään tunnu olevan yhtään enempää, ehkä ruoho on taas vihreämpää aidan toisella puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Kirjoitat hienosti diagnoosin molemmista puolista. Ihmepillereiden etsintä on paljon mukavampaa, kuin vastuun ottaminen omista toiminnoistaan. Diagnoosi lisää ymmärrystä itsestään, mutta on kuitenkin vain diagnoosi. Ihminen on aina itse viime kädessä vastuussa ja diagnoosin taakse kätkeytymällä jättää vastuun ulkoisille tekijöille. Elämä olisi voinut olla helpompaa varhaisemmalla puuttumisella, mutta en olisi tässä kirjoittamassa näillä tiedoillani, mikäli en olisi matkannut elämääni juuri näin. Nyt on hyvä!

   Koulu on vain kivireki, mitä vedän perässä. Aikaisemmin ilman lääkitystä suhtauduin tähän välinpitämättömästi ja sammutin tulipaloja sitä myöten kun niitä tuli vastaan. Nyt lääkittynä näen pidemmälle ja huomaan useamman kurssin tehtävän savuavan ja tajuan, että lautasella on aivan liikaa. En siis itsekään enää käsitä miten voin suoriutua kursseistani. Toki olen yli 30v harjoitellut palomiehen uraa ja klaaraan kyllä tämän koulun loppuunkin, mutta kyllä sitä odottaa elämää ilman koulua.

   Poista