Laskinpa omaksi iloksi suunnan näyttäjäksi nettovarallisuuden ja huomasin edellisen laskelman olleen niinkin kaukaa kuin huhtikuulta vuonna 2019. Silloin nettovarallisuudessa mentiin jo yli 86t ja suunta oli ollut pitkään nouseva. Mitäs sitten sattuikaan? Vanha jo useamman kerran mainittu Kioysakin viisaus siitä ettei omistusasuntoa kuulu laskea nettovarallisuuteen osoitti voimansa isosti. Isot remontit omakotitaloon osin pakon sanelemana nieli euroja tarpeettoman paljon. Viime syksynä realisoitui myös asunnon todellinen nykyarvo remontin jälkeen ja vaikka se olikin 7t euroa enemmän kuin ostaessa niin silti massivinen rahan palaminen remontteihin asumisen loppusuoralla vei kymmenen vuoden lainanmaksun hyödyn.
Nettovarallisuutemme nyt on vain hieman päälle 47t... Tietenkin tähän voisi kaunistella laskemalla nykyisen vuokrakotimme takuusumman mukaan jolloin saisimme 50t euron rajan rikki, mutta kannattaako sitä siltikään laskea kun koskaan ei tiedä viekö vuokranantajamme meiltä takuusummaa aikanaan kun vuokraus päättyy. Edellinen vesivahinkomme takia koitunut kahden kk evakkoasuminenhan sai vuokranantajan parhaimmillaan vaatimaan useampaa tuhatta euroa talon kunnostustöihin vaikka asunto oli jo muuttaessamme remontin tarpeessa. Vaikka yritimme olla reiluja ja maksoimme "keksimällä keksittyjä" lasten aiheuttamia vahinkoja muutamalla satasella niin osoittautuikin, että olimme vain tyhmiä ja maksoimme ahneelle riistäjälle joka vielä vei asian perintäänkin. Perintätoimisto kuitenkin ymmärsi keskeyttää perinnän aiheettomana ja tästä päästiin... ehkä. Ainahan sieltä voi kuulua vielä perästä jotain oikeudellista perintää tms. En yllättyisi yhtään siitä vuokranantajasta.
Nettovarallisuus siis tippui liki 40t euroa vaikka sen olisi pitänyt tuossa lähes kahden vuoden aikana nousta. Remontti nieli yli tuon summan joten pahimmoilleen olisi voinut laskea enemmänkin, mutta onneksi kuitenkin sijoitetut eurot ovat tuottaneet jotakin. Talouttamme ei kuitenkaan ole parantanut vaimon aloittama yliopisto-opiskelu ja vaikka kuinka olen lukenut blogeista ja muista lähteistä siitä kuinka opintolaina kannattaa sijoittaa niin meillä se on mennyt puhtaasti elämiseen. Isolla perheellä elämisen kulut eivät ole pienet ja jos lastensuojelun ohjaajana yrittää maksaa koko elämisen niin aika fakiiri täytyy olla. Talouden seuranta meillä ei ole ollut nyt aivan tarkoilla etten osaa ihan kokonaan sanoa missä mennään. Syksyyn mahtui kuluja kahdesta asunnosta ja vielä ei ole oikein selvää kuvaa mikä on todellisuudessa tulojen ja menojen suhde vaimon opiskeluaikana, mutta eipä tuota rahaa ole pankkitileille liikoja jäänyt.
Positiivisuuden kautta kuitenkin eteenpäin ja nyt varallisuudestamme on valtaosa todella tuottamassa ja sillä lailla nykyinen nettovarallisuus antaa paremman potentiaalin nousulle kun aiempi missä oli omakotitalo isoimpana osuutena. Ja salkkujen lihominen pieninä puroina kuukaudesta toiseen nostaa mielialaa myöskin. Piensijoittajana sanan varsinaisessa merkityksessä olen nähnyt salkkuni nousseen parhaimmillaan vain hieman yli 8t kunnes myin yli puolet salkustani siirtäen rahaa asuntosijoituspuolelle. Nyttemmin salkku on kirinyt taas lähemmäs tuota tilannetta liikkuen nyt 7372€ summassa. Vaimon sijoitukset huomioiden on 10t euron raja ylitetty jo kauan sitten ja yhteinen matkamme kohti 20t on hyvällä matkalla. Yhteisesti voidaankin todeta ensimmäisen 10t olleen se vaikein :) Lapsien salkuista jo kolmen vanhimman salkut ovat ylittäneet tonnin rajan ja lasten salkkujen kohdalla se ensimmäinen tonni on ollut se vaikein. Seuraavat tonnit tuleekin nopeammin kun korkoa korolle juoksee eteenpäin.
Suurin ylpeydenaiheeni talouspuolella onkin loppuvuodesta käyty keskustelu esikoisen kanssa. Esikoistyttäreni oli juuri saanut 13 vuotta täyteen ja hänelle oli avattu oma pankkitili ja siihen kortti. Esikoisella oli myös säästötili mistä tarvittaessa voi ottaa lisää rahaa käyttöön tai vaihtoehtoisesti kerryttää säästöjä. Säästön puolella oli 100€ ja esikoiseni kanssa pohdittiin mihin tämä satanen on tarkoitus säästää. Keskustelu eteni niin ettei esikoisella ollut aikomustakaan sitä käyttää ja hän pyysi minua opettamaan miten se sijoitetaan. Yhdessä mentiin esikoisen Nordnet-salkkuun ja katsottiin mitä se sisältää (entisiä superrahastoja) ja lähdettiin tutustumaan muihin rahastoihin mitä oli tarjolla. Tyttären kanssa käytiin läpi kulujen osuutta tuotosta ja lopulta valikoitui Handelsbankenin Usa Indeksi joka oli puhtaasti esikoisen oma valinta. Eihän tuo ole vielä tuottanut kuin 2,26%, mutta tärkeintä onkin aloittaminen. Mihin asti tyttäreni tuleekaan yltämään taloudellisesti kun ensimmäisen sijoituksen on tehnyt vasta 13 vuotiaana?
KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA varatonsijoittaja@gmail.com -KIITOS-
Jep... Asuntovarallisuus (tm).
VastaaPoistaKiitos kommentista! Harmi vain etten näin lyhyestä saa mitään lisäarvoa kun en ymmärrä mitä tällä tarkoitetaan ;)
PoistaHienoa jos liekin sijoittamiseen saa aikaan jo 13 vuotiaana! Nyt on vain tärkeää antaa liekin palaa häiritsemättä, että se ei sammu. Murrosikä saattaa tehdä temput.
VastaaPoistaKiitos kommentista! Hienolta tämä tuntuu kun on itse ymmärtänyt korkoa korolle merkityksen vasta niin myöhään. Myöhään ymmärtämisen suurin haittapuoli onkin siinä ettei aikaisempia huonoja talousvalintoja pysty muuttamaan hetkessä. Esikoisella on nyt se etu, että voi jo aikuisuuden kynnyksellä tehdä valintoja mitkä mahdollistavat tulevaisuuden rakentamisen niin, että sijoituksiin on varaa. Teininä jos rahaa alkaa haluamaan niin on sovittu hänen saavan sijoitetun satasen nostaa pois pörssistä, mutta meidän vanhempien sijoittamat rahat hän saa vasta 18v omaan käyttöönsä.
Poista