keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Pikakatsaus muutamasta kuukaudesta

Katselin taas kuinka viimeinen kuukausikatsaukseni oli lokakuulta niin päätin julkaista hieman tiivistelmää mitä sen jälkeen on seurannut. Lukuja en ala sen enempää perkaamaan enkä varmaan ainakaan kouluaikana tule mitään säännöllistä katsausta tänne lupaamaan. Nettovarallisuutta en ole muutamaan kuukauteen laskenut enkä laske sitä vieläkään ennen kun saan yhden kuvion vietyä maaliin selkeyttämään tilannetta.

Marraskuussa päästiin 11,67% säästöihin tuloista, mutta tässä huijataan itseä rankasti kun mätkyjä tuli maksuun ja säästöprosentti olikin todellisuudessa -50,34%. Ei oikein vahva kuukausi, mutta toisaalta tuo mätky oli aika spesiaali juttu ja ilman sitä kuukausi meni kuitenkin ihan hyvin. Tulot-menot oli kuitenkin miinuksella mätkyistä huolimatta eli säästö oli kosmeettista ja onnistui vain asuntolainan lyhennysosan avulla.

Joulukuussa päästiin 21,59% vaikka joulu lapsiperheessä maksaakin. Tähän auttoi rouvan ennakointi eli näitä joululahjoja oli pitkin syksyä kertynyt kaappeihin ja jouluun ei tullut aivan kaikki maksut. Ikävästi kyllä myös jokunen lasku jäi sitten vastaavasti tammikuulle. Yhtäkaikki joulukuu oli ihan positiivinen. Tulot-menot jäi tällä kertaa plussan puolelle.

Tammikuussa päästiin 15,61% ja talouden tulot jäivät tässä kuussa alle 4t. Tulot-menot menivät miinukselle suunnilleen saman verran kun joululahjoja jäi joululta tänne maksettavaksi. Tässäkin kuussa säästäminen oli kosmeettista ja söi todellisuudessa puskuria vaikkakin laina lyheni.

Helmikuussa päästiin 24,58% ja tässä kuussa saatiin onnistumista myös tulot-menot osiolla. Tämä kuukausi oli aivan onnistunut vaikkakin toisen mätkyosan maksu osui tähän kuuhun. Onnistumisen syynä olikin yksinkertaisesti tajuta vasta maaliskuussa tämä mätkyn toinen osa joten se siitä :)

Maaliskuussa päästiin -2,32% ja tulot-menotkin oli reilusti tappiolla. Mätkyjäkään ei tullut maksettua kokonaan kun verottajalle soitin myöhästymisen huomattuani ja sitten sovimme, että maksan sen kun saan isomman saatavani ja se taas venyi huhtikuulle.

Tämän 5kk raportin tulot-menot olivat yhteensä muutaman satasen vaille -5t. Mätkyjä tuli mukavasti tuolla summalla hoidettua, mutta huolestuttavaa oli se että puskureista katosi ihan tähän peruselämiseenkin rahaa. Mätkyt ei selitä siis koko miinusta vaikkakin suurimman osan. Vähän jos selitellään niin tuossa vajaassa 5t menoihin lasketaan myös säästöön BoN tilille mennyt summa sekä Nordnetin salkkuun laitettu summa. Jos näitä ei laskisi menoiksi niin silloin luku olisi 1000€ pienempi ja näin ollen mätkyt selittäisi lähes kokonaan miinuksen. Kun asuntolainojen lyhennykset huomioi olis saldo kumminkin reilun 500€ voitollinen. Eli nettovarallisuus vähän nousi, mutta puskurien kustannuksella. Tällä elintavalla puskurien loppuessa tulee ongelmia. Nopeasti mietittynä kyseisen 5kk aikana lasten vaatteisiin ja muihin lasten menoihin meni rapiat 2500€ kun taas kesä-lokakuun 5kk jaksolla saman kategorian kuluihin meni 1500€ vähemmän eli vain 1000€. Näiden lukujen pohjalta johtopäätös on helppo tehdä, että näihin on mennyt liikaa... Harrastusmaksut tietenkin ajoittuu kesäajan ulkopuolelle jne. On tuo kategoria kyllä silti mielestäni liian iso ja uskonkin tämän puolen kuntoon laittamisen parantavan tilannettamme melkoisesti.

Koska talous on perheessämme aiheuttanut aina kriisiä tuli rouva meillä nyt siihen tulokseen ettei hän jaksa yrittää enää omalla tavallaan kun teki hän miten päin vain niin rahat ei riitä siltikään. Hän halusi antaa kaiken talousvastuun minulle elokuun puolelle saakka. Minusta on siis tullut nyt perheemme talousdiktaattori. Toisaalta en ole tilanteeseen yhtään tyytyväinen kun minusta vastuun ottaminen kuuluu molemmille aikuisille. Olen sitä mieltä, ettei vaimoni ratkaisu muuta hänen taloustapoja vastuullisemmaksi ja koen ettei tilanne tällä konstilla parane. Elokuussa vaimoni on taas vastuussa ja jos toiminta ei silloin ole muuttunut niin homma jatkuu samalla tavalla kun tähän asti. Lisäksi olen sitä mieltä ettei tilanne ole kovin ruusuinen minullekaan näyttää omaa taloushallintaa kun kaikki puskurit on lähes nollilla ja laskuja tulee mihin olisi pitänyt kerätä rahat jo etukäteen. Lisäksi tulevan kesän reissubudjetin keräämisessä olemme 10kk myöhässä. Minähän se diktaattorina olisin sitten kesällä syyllinen jos kertoisin perheelleni ettei ole reissuihin tänä kesänä varaa. Katsotaan kuinka kesä etenee ja saadaanko suuntaa ylöspäin. Enköhän raportoi siitä jossakin kohdassa. Syksyllä voinkin aloittaa pitämään blogia kuinka hommaat pikavippejä mikäli kesällä sokka irtoaa reissujen myötä :)KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA 
varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

6 kommenttia:

 1. Aika rajuja summia tuolla lasten kulujen puolella, olet ihan varmasti oikeassa että sitä puolta pitäisi laittaa isolla kädellä uusiksi. Meillä kolmen lapsen vaatteisiin on varattu 80 euroa /kuukausi, vähän erilainen summa.

  Onko todella niin ettei puolisosi halua osallistua taloudenhallintaan mitenkään? Ette pysty yhdessä istumaan alas ja laatimaan jonkinlaista suunnitelmaa? Muutamassa kesäkuukaudessa tuskin saat ihmeitä aikaiseksi vaikka olisitkin puikossa, jos säästöjä käytetään koko ajan elämiseen. Tsemppiä sinulle!

  -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tsempeistä! Meillä on tosiaan suurperhe sanan varsinaisessa merkityksessä ja silloin kulut on luonnollisesti isommat. Kuitenkin sieltä lasten vaatteiden hankinnan suunnalta uskoisin ratkaisun kuitenkin löytyvän. Laadukkaat merkit kestävät kiertoa isommalta pienemmälle paremmin kun halvat, mutta hinta niissä on liian kova. Vaimoni myy myös osin facessa niitä pois ja ostaa myös sitä kautta käytettyinä niin ei tule niin kovia hintoja.

   Puolisoni osallistuu taloudenhallintaan siten, että olemme yhdessä laatineet budjetin mitä mihinkin osioon voi käyttää. Puolisoni kanssa myös merkitään tulot ja menot yhteiseen excel-taulukkoon mistä näemme suoraan mitä mihinkin osioon on käytetty. Ongelmana vaan on se, ettei puolisoni mielestä budjetti lastenvaatteiden osalta vain riitä. Lisäksi meillä käy musiikkiopistossa kaksi lasta ja vielä kolmas soittaa pianoa yksityisellä. Niistä tulee myös kuluja. Sitten on vielä ne pienemmät ilman harrastuksia, mutta vaatettaa heidätkin pitää.

   Olemme vaimoni kanssa yhtä mieltä siitä, että tuloja pitäisi olla enemmän ja aikaisemmin näin on ollutkin ennen opiskelun aloittamista. Kuitenkin minun näkökantani on, että tulojen pitää riittää menoihin ja budjettia ei voi ylittää. Vaimoni taas näkee tilanteen niin, että jos on tarve niin lapsen täytyy vaate saada vaikka budjetti ei riitä.

   Lapsillamme on hyvät vaatteet ja kalliit harrastukset. Mistään ei ole puutetta. Syömme laadukkaasti terveellistä ruokaa. Nyt vain olemme tiukassa elämäntilanteessa ja meidän olisi nöyrryttävä tilanteen vaatimalle tasolle ja yhteenkään heräteostokseen ei olisi varaa. Kaikki tarpeet pitäisi miettiä useampaan kertaan onko aivan pakko ostaa uusi paita vai riittäisikö jo olemassa olevat. Tulojeni pitäisi nousta opiskelujeni edetessä ja tilanteen pitäisi helpottua. Nyt tuohon 5kk jaksoon mm ostimme käytettynä aivan liian kalliit lastenrattaat vaikka omasta mielestä olisimme voineet järjestellä tilanteen niin, ettei tätäkään hankintaa olisi ollut pakko tehdä. Näistä erilaisista tarpeista olemme aivan liian usein eri mieltä kun miehenä näen ettei kaikki ole tarpeellista ja vaimo näkee asiat välttämättöminä. Katsotaan miten asiat klaarataan tästä eteenpäin.

   Poista
  2. Hei,
   mielenkiinnolla olen lukenut blogiasi ja hieman ihmettelen vaimosi intoa lastenvaatteisiin. Ymmärrän kyllä innon niihin ja kaikkiin lapsiin liittyviin asioihin, mutta puskurin syöntiä lastenvaatteiden vuoksi en ihan jaksaisi noinkaan hyvin ymmärtää kuin sinä näytät jaksavan.

   Minä olen alusta lähtien yrittänyt ostaa lastenvaatteet vain alennuksista ja esim. tämän kesän alennuksissa kulutin 350€. Seuraava ostosreissu tiedossa sitten joulualennuksista, tuossa välissä ehkä molemmille toppahousut talveksi ja mahdollisesti talvikenkää (toivottavasti ei). Onko vaimosi edes kokeillut halvempia merkkejä tai onnistuisiko sopia edes, että aina ostaa alennuksista/käytettynä? Halvemmatkin merkit osaavat olla yllättävän hyviä (vaihtamalla halvempaan puolitin lasten talvivaatekulut ja hyvin ovat kestäneet). Olettehan myös säilyttäneet kaikki edellisten lasten vaatteet yms. tavarat, jottei enää seuraavien kohdalla tarvitsisi ostaa niin paljon?

   Entä oletteko hakeneet musiikkiopistoon vapaaoppilaspaikkoja? Mun molemmat olivat tämän talven vapaaoppilaspaikalla ja aion anoa nuo paikat taas tulevaksi talveksi.

   Voin kuvitella minkälaisia keskusteluja teillä on käyty taloudenpidosta ja voin myös kuvitella miltä vaimostasi tuntuu, jos koko naputetaan yhdestä ja samasta asiasta. Siksi myös ymmärrän miksi hän on heittänyt hanskat tiskiin "tee sinä paremmin, jos kerran osaat" -hengessä. Saattaisin tehdä minäkin, jos olisi joku enää naputtamassa (onneksi ei ole ja meillä minä olin sinä ja toinen osapuoli se, joka tuhlasi ja eli luotolla :) ).

   Poista
  3. Kiitos kommentista ja pahoitteluni ettei vastausta ole kuulunut. Blogini on viettänyt kesän hiljaiseloa niin kuin jo pidemmän aikaa muutenkin. Aikomus on kuitenkin blogia jatkossakin kirjoitella kunhan vain ehtii.

   Vaimoni on nykyisellään ostanut pääosin käytettyinä vaatteita. Jos uutena ostaa niin isolla alennuksella vaikka ovathan ne merkit silloinkin hintavia. Esikoisen vanhoja vauvan vaatteita on tänäkin päivänä meidän lattialla ryömivällä päällään ja kyllähän tämä kierrätys isommilta pienimmille toimii myös hyvin. Kaiken kaikkiaan olemme päässeet tämän vaateasian kanssa oikein hyvälle mallille, että vaimoni tiedostaa nykyisellään tilanteen ja kuinka tämä kaikki on vaikuttanut meidän talouteen. Ymmärrys on ollut itsellä koetuksella, mutta olen pyrkinyt ajattelemaan asiaa niin ettei riippuvuudesta parane mussutuksella vaan vain asian tiedostamisella. Olenhan itsekin enemmän tai vähemmän vielä nikotiini addikti. Ei minun nikotiinin käyttö lopu toisten neuvoista ja ohjeista vaan vain omasta päätöksestäni. Kun mitta tulee täyteen.

   Musiikkiopiston vapaaoppilaspaikka on itselleni täysin vieras. Täytyy yrittää kysellä tuota vaihtoehtoa. Tällä hetkellä meillä kolme on musiikkiopistossa ja yksi vielä soittaa pianoa kerran kahdessa viikossa yksityisellä.

   Jatkahan toki blogin seuraamista ja toivoakseni saan tuotettua taas sisältöä hieman nopeammalla rytmillä. Viikkotahtiin en tule pääsemään vielä kun koulusta on loppusuora jäljellä, mutta ehkä keväämmällä alkaa taas olla enemmän aikaa :)

   Poista
 2. Sanoisin aika kauan sotepuolellakin olleena, että ne palkat vaan ei ole ihmeellisiä, eli ei ehkä kannata laskea sen varaan, että kun joskus ne palkat nousevat. Lähihoitajan peruslähtöpalkka taitaa olla brutto hiukan alle 2000 € ja sairaanhoitajallakin pari sataa enemmän. Lisillä vähän lisää, mutta monessa paikassa sunnuntait on esim niin haluttuja, että niitä useampi haluaa tehdä... Siitä pois verot ja työssäkäynnin kulut. Palkkakehitys on täysin surkeaa, kuten esim. ikälisätkin. Kouluttautumallakaan palkka harvemmin kovin suuresti nousee (vrt esim lt-opettajat).

  Teille ehkä tulee myös vielä lisää lapsia. Jos budjetissa on täysin mahdotonta pysyä, niin kannattaa ennemmin miettiä kaikkia mahdollisia lisätulonlähteitä. Se tulotilanne ei välttämättä tule kovin merkittävästi muuttumaan myöhemminkään. Laske vaikka tessin peruslähtöpalkalla, mitä se tulee olemaan ja ota huomioon hiukan nouseva verotus. Oppisopimuksella kun se palkka on jo lähes sama, kuin normaalissa työsuhteessa.

  Tuo on lyhyt tie, jos puskurit katoavat muutamassa kuukaudessa kokonaan, seuraavaksi alkaa velkaantuminen. Tsemppiä teille kovasti, ja toivottavasti vältätte velkaantumisen :) Kesälomareissut kannattaa jättää suosiolla väliin jos ne tuottavat liikaa kuluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuossa olet aivan oikeassa, ettei sotepuoli paljoa lupaa palkan muodossa. Ikälisätkin ovat aivan onnettomia ja niitä saa odottaa kauan. En pelkästään sen varassa olekaan ajatellut elämää suunnitella vaikkakin nyt se on pääasiallinen tulonlähde. Yrittäjänä näen silti mahdollisuuden myös sote puolella, mutta nyt niistä on vielä liian aikaista sanoa juuta taikka jaata kun ensimmäinen prioriteetti on saada koulusta paperit.

   Yrityspuolella on nytkin vuokratulot juoksemassa ja sieltä on mahdollista saada vetoapua myöhemmin. Elämässä harvoin on ennustettavia asioita ja itse uskon olevani ns pärjääjä tuli eteen mitä tuli kunhan en ivalidisoidu tms. Jos oikein tiukkaa tulisi uskon voivani vaikuttaa palkkaani positiivisesti kun olen myyntipuolella nähnyt jopa kolminkertaisten tulojen olevan mahdollista. En ole siis lukinnut itseäni opiskelemaani alaan saatikka siinä olevaan palkkaan ja kolmivuoroon. Aina itseensä uskovilla ihmisillä on vaihtoehtoja elämässä. Mikä tulee olemaan minun tieni on vielä täysin auki, mutta suuntaviivoja on olemassa.

   Mitä tulee tuohon viimeiseen kappaleeseen niin olen siitä samaa mieltä. Kesälomareissut varmaan jäävätkin monikossa väliin, mutta emmeköhän me saa mahdollistettua yhden parin viikon reissun. Emme tietenkään voi kiertää kaikkia suomen huvipuistoja saatikka muita maksullisia paikkoja, mutta onneksi suomessa voi lomailla halvallakin ja silti laadukkaasti. Velkaantuminen on typerää ja siitä yritän pysyä kaikin tavoin kaukana lukuunottamatta sijoituslainaa taikka asuntolainaa. Kesän jälkeen olemme taas viisaampia miten tämä meidän talous kestää :)

   Poista