perjantai 30. maaliskuuta 2018

Tarkista ensin hinnasto ja toimi vasta sitten

Kerronpa tässä pienen opettavaisen tarinan miten ei kannata tehdä. Tammikuussa vaimoni päätti osallistua erään lastenvaate-brändin joukkorahoituskampanjaan ja osti yhden osakkeen hintaan 139€. Keskustelimme aiheesta kun yhteisillä rahoilla mennään ja henkilökohtaisesti totesin kyseessä olevan pelkkä tunneostos kun vaimoni muutenkin pitää erilaisista lastenvaate-brändeistä mitä näitä nyt pinnalla milloinkin on. Vaimoni taas maalaili kuvaa uudesta Marimekosta. Enhän minä nyt lähtenyt tämmöisestä kuitenkaan ongelmaa rakentamaan kun sijoitus on kuitenkin aina sijoitus ja parempi kait se on, että raha palaa kohteisiin joissa on edes teoreettinen mahdollisuus nousta. Kerroinkin siis vain eriävän mielipiteeni ja totesin, että tee niinkuin tahdot. Vaimohan osti eikä siinä mitään.

Ongelmaksi muodostuikin sitten se kun vaimoni käytti tätä op-joukkorahoituskampanjaa ja salkku hänellä on vain Nordnetissä. Pitihän tämä osake saada siirrettyä jonnekin salkkuun ja niin siirto tehtiin Nordnetin salkkuun. Muutaman päivän päästä olikin salkun käteisvaroissa miinusta ja aspa lähetti viestiä, että lisää rahaa salkkuun. Miksi ei kukaan ollut kertonut, että tuosta siirrosta Nordnet veloittaa 50€. Yritin siinä vaiheessa puuttua asiaan ja laitoin uhkailu, kiristys ja säälivastineen menemään missä yritin tuoda esille kuinka kohtuuton tuo 50€ summa oli tässä tapauksessa kun salkkuun siirtyi vain yksi 139€ hintainen osake. Ei mikään auttanut ja maksettava tuo oli. Nyt sitten vaimoni sijoitus on käytännössä ostohinnassa 189€ ja viimeisin arvo osakkeelle on tuo 139€. Kyseessähän ei ole pörssiyhtiö niin arvo ilmeisesti tulee määritellyksi vain tilinpäätöksen yhteydessä. Mielenkiinnolla odotellaan kuinka tämän sijoituksen kanssa tulee käymään, mutta paljon täytyy tapahtua mikäli tuommoisesta yhden osakkeen pelistä jäädään saamapuolelle. Nyt toivonkin kovasti vaimoni olevan oikeassa ja saavan tästä minulle ikuisen naljailun aiheen.

Tarinan ajattelin jakaa ihan vain siitä syystä, ettei kukaan lukijoista tekisi samanmoista ratkaisua jonkun muun sijoituksen yhteydessä. Olisikin nyt ollut edes isompi erä niin osakkeen hankintahinta ei olisi noin pompannut. Älkää siis ostako osakkeita pikkusummilla ja tarkistakaa ne kulut.

Kirjoittamisesta on taas ollut pitkää taukoa ja tämäkään postaus ei ole niitä pisimpiä. Tein tuossa hiljattain to do listan päässä pyörivistä asioista ja kun listaan paukahti ilman miettimistä 20 asiaa joista moni oli koulutehtäviä tuli todettua, että ehkäpä nämä asiat vie vähemmän energiaa kun ne on nyt tässä paperilla sen sijaan, että yritän niitä kokoajan pitää mielessä ja puhua itselleni "sekin pitäisi tehdä ja sekin vielä". Nyt mielenrauha palannut ja pään surina hiljentynyt ja muutama listan tehtävä onkin jo saatu onnistuneesti ruksittua pois. Paljonkohan tuli unohdettua ;) Järjestelmällisyys on elämässä yleensä ihan hyödyllinen asia ja täytyy kai yrittää myydä itelle tätä ominaisuutta, jotta siitä tulisi ihan luontainen tapa. Tästä ajanhallinnan ongelmista johtuen blogia päivitellään säännöllisen epäsäännöllisesti. Kiitoksia mukana pysyneille lukijoille ja uudet lukijat ehtinevät lukea vanhoja postauksia uutta odotellessa :)KOMMENTOI JA ANNA PALAUTETTA JOKO KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI MAILAA 
varatonsijoittaja@gmail.com                      -KIITOS-

4 kommenttia:

 1. Tuntuu että teillä vaimo tekee kaikki huonot jutut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! No se vaan tuntuu siltä ja hyvä se on osata katsoa myös peiliin. Tässä tapauksessa mielestäni ei ollut kyse välttämättä mistään varsinaisesta virheestä. Tuo siirtovirhe olisi voinut käydä aivan yhtä hyvin myös minulle. Lähtökohtaisesti taas olen eri mieltä koko tästä sijoituskohteesta. Näen sen tunnepohjaisena sijoituksena sekä aivan liian pienellä summalla. Oma sisuni ei salli suoria osakeostoja missään tapauksessa alle 500€ summalla ja kun emme tunnu saavan rahaa kertymään olen ollut nyt kuukausisäästäjänä. Tämähän on ensisijaisesti talousblogi ja kirjoitan omien ajatusteni kautta. Näemme hyvin eri tavalla rahan käyttöä ja siksi vaimoni toimintaa kritisoin. Vaimoni tietää blogin ja usein keskustelemme aiheesta oliko jokin keissi mennyt hänen mielestä eri tavalla. Blogi toimii myös hyvänä alustana kommentoinnille missä voimme saada pariskuntana aivan ulkopuolista palautetta. Omalla nimellä jos kirjoittaisin olisi varmasti vaikeampi kirjoittaa näin avoimesti. Muilla elämän osa-alueilla on taas itsellä niitä huonoja juttuja :)

   Poista
 2. Hei, tässä toinen joka tuli pettymään kyseisen palveluntarjoajan hinnoittelusta. Maksoin saman 50€ osakkeiden siirrosta arvo-osuustililleni. Nyt tulikin tällainen viesti asiakaspalvelusta:

  Muutoksia pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden toimenpidemaksuihin
  Pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden toimenpidemaksut muuttuvat Nordnetissä 1.7.2018 alkaen.

  Poistamme pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden osalta nykyisessä hinnastossa olevan toimenpidemaksun ”Listaamattomien arvopapereiden siirto Nordnetiin 50 €/arvopaperilaji (ISIN)/siirto”. Muiden kuin pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden osalta hinnaston mukainen toimenpidemaksu pysyy voimassa.

  Uutena kohtana hinnastoon tulee pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden hallinnointimaksu, joka on 2,5 eur/osakelaji (ISIN)/salkku/kk. Hallinnointimaksu on salkkukohtainen ja se veloitetaan neljännesvuosittain ajanjaksolta, jona osake on ollut salkussa.

  Pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden osalta siirrymme siis siirtomaksusta salkkukohtaiseen hallinnointimaksuun. Hallinnointimaksu koskee kaikkia pohjoismaisia osakkeita, joille emme tarjoa kaupankäyntimahdollisuutta. Hallinnointimaksu ei koske pohjoismaisia pörssilistattuja arvopapereita, eikä muita kuin pohjoismaisia listaamattomia osakkeita.

  Listaamattomiin osakkeisiin kohdistuva hallinnointivaatimuksien kasvu on luonut tarpeen päivittää hinnoitteluamme. Haluamme jatkossakin tarjota pohjoismaisten listaamattomien osakkeiden sijoittajapalveluita.

  Jos et hyväksy edellä esitettyä muutosta, sinulla on oikeus irtisanoa Säilytystilisopimuksesi päättymään ilman irtosanomisaikaa. Voit tehdä sen täyttämällä Säilytystilin lopetus -lomakkeen ja lähettämällä sen Nordnetiin liitteineen.

  Mikäli sinulla on kysyttävää hinnastonmuutoksesta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme vastaamalla tähän viestiin tai puhelimitse 020 198 5898.


  Ystävällisin terveisin
  Nordnet

  - eli kannattaa sinunkin miettiä, miten vaimosi osakkeet säilytät jatkossa. Palaute asiakaspalveluun lienee ensimmäinen keino yrittää vaikuttaa muutoksen estämiseksi.

  T. Eräs blogisi läpi lukenut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja erittäin tärkeästä tiedosta! Täytyykin vaimolle heti vinkata tuosta, että ottaa nyt selvää miten tämä homma menee. Pahin skenaario on, et ensin ku on se 50€ maksettua nii sit vielä joka kuussa tuo 2,5€ lähtee toki kvartaaleittain. Huh, 30€ vuodessa pelkkää hallinnointia ja kyseessä on edelleenkin vain yksi osake vaimoni salkussa. Kyllä taitaa tämä seikkailu tarjota vielä monta käännettä ennen kuin vaimoni on tämän lapun kanssa voittaja. Oppirahoja maksetaan ;)

   Poista